23948sdkhjf

Miljöfarligt bly tvingar till renovering

Torntaken på Lunds Domkyrka behöver genomgå en långsiktig renovering under 2022. Det är torntakens blyplåtar som ska bytas mot nya miljövänligare metallplåtar.

Lunds Domkyrkas torntak ska få ny beläggning. De befintliga tornspirorna genomgick en renovering mellan 1860 och 1880 och erhöll då det blytäckta taket. I början på 1900-talet lades taket om igen. Men problem har uppstått till följd av plåtarnas storlek, tillverkningssätt och infästningsmetod. Under åren har ytterligare reparationer utförts. På 2010-talet gjordes en utförlig scanning av domkyrkan som uppmärksammade torntakens renoveringsbehov.

– Tornens bly är stark kontaminerande för miljön. Blyet kommer att bytas ut mot tenn, vilket efter ett par år kommer se likadant ut som blyet, säger domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål på en presskonferens som Domkyrkan höll i januari.

I samband med renoveringen ses den nuvarande stålkonstruktionen i torntaken över, där vissa delar kan komma att bytas ut medan andra rengörs från rost. Innertaket kommer förnyas och blyplåtarna som torntaken är beklädda med kommer att bytas ut. Det nya yttertaket kommer bestå av tennbelagda plåtar av rostfritt stål som kommer påminna om bly, men utan de negativa miljöeffekterna. 

I slutet av mars i år lyftes Domkyrkans torn ner på marken. Nu pågår arbetet för fullt såväl på marken som uppe i luften för att återställa tornen. Renoveringen beräknas vara klar 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11