23948sdkhjf

Kluvenhet för svenska aluminiumsmältverket

Att Kubal i Sundsvall ägs av ryska Rusal ger kluvna känslor.

Det visade sig när Dagens nyheter frågade runt hur de som bor eller har anknytning till staden ser på Kubal och företagets ryska ägare.

– Sverige borde klippa banden till ägarna. Det går inte bara att tänka på de som bor här i Sundsvall, man behöver även tänka på de i Ukraina och vad vi kan göra för att hjälpa dem, säger en byggarbetare.

– Det är jättesvårt. Men vi ser det som att vi har ett avtal med en stor arbetsgivare i Sundsvall som många Sundsvallsbor har en relation till, säger Tomas Litström, klubbchef för fotbollsklubben GIF Sundvall och tillägger:

– Vårt sponsoravtal med Kubal gäller ungdomsverksamheten, sociala projekt och parasport i utbyte mot att Kubal har tillgång till några årskort. Vi har gjort bedömningen att avtalet är så långt ifrån den ryska storpolitiken och Putin som man kan komma.

– Det är ett ryskt företag genom ägandet och uppfattas som det av omvärlden i stort, men det är svårt då vi känner många som jobbar på Kubal och som inte alls stöder den ryska linjen, säger Hans-Erik Nilsson, dekan på NTM-fakulteten på Mittuniversitetet, en fakultet som avbrutit samarbetet med Kubal.

– Jag tror att Kubal har det jättetufft just nu och är jätteoroliga. Kubal är ett litet smältverk, som klarat sig hittills för att man är duktig på att sköta verket. Blir det strul för Kubal att få tag i råvaror, medför det stora kostnadsökningar. Då blir det problem, menar Magnus Ericsson, konsult på RMG Consulting och tidigare professor på Luleå Tekniska Universitet som släppt rapporten Rysslands och Ukrainas metall- och mineralproduktion och dess betydelse för EU och världen.

– Jag har tänkt på framtiden för Kubal i omgångar. I och med kriget i Ukraina, har jag tänkt att nu kan det vara kört på riktigt, säger en medarbetare på Kubal och tillägger:

– Men jag har varit på Kubal i över 10 år nu och det känns som att folk som varit här länge är luttrade vid kriser. Det ligger lite i Kubals natur att vara på gränsen till det är kört, för att sedan alltid rullar vidare.

– På ett personligt plan tycker nog alla att det som händer i Ukraina är hemskt, samtidigt jobbar man där man jobbar, vilket i alla fall för mig blir en motsägelse. Det moraliska hade kanske varit att säga upp sig. Men ser jag till mig själv så trivs jag överlag rätt bra på arbetsplatsen, då är alternativet att stå utan jobb, vilket blir svårt, säger en annan medarbetare.

Dagens nyheter har även intervjuat Kubals vd Aleksander Belotelov.

– Det är deras beslut. Vi har inga sanktioner mot oss, men vi kan heller inte tvinga företag att jobba med oss. Om företag väljer att avsluta samarbetet är det inget problem, det finns andra företag som står på tur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111