23948sdkhjf

IKEA investerar i 30 nya vindkraftverk i Sverige

Som ett steg i att använda förnybar energi investerar IKEA koncernen i en ny vindkraftspark med 30 vindkraftverk på Glötesvålen i Härjedalen. Det är en av de största enskilda investeringarna i ett vindkraftsprojekt i Norden och landbaserade vindkraftsprojektet som har byggstartat under 2012 i Europa.
IKEA vill ta en ledande roll för ett koldioxidsnålt samhälle genom att övergå till förnybar energi och att energieffektivisera inom alla delar av verksamheten. I och med investeringen blir IKEA självförsörjande på el i samtliga byggnader och verksamheter i Sverige.

– Det känns spännande att ta ett så här stort steg mot att använda 100 procent förnybar, prisvärd och ren el i samtliga våra verksamheter. Sedan är det förstås glädjande att se att gröna investeringar bidrar till att skapa jobb och sysselsättning i Sverige, säger Peter Agnefjäll, VD på IKEA Sverige.

Betydande satsning
IKEA koncernen har avsatt 4,5 miljarder kronor att investera i förnybar energi, bland annat i det här vindkraftsprojektet och andra investeringar under de kommande tre åren.

Avtal tecknas med vindkraftsbolaget O2 som samarbetar med Vestas och ansvarar för utveckling, byggnation och förvaltning av parken på Glötesvålen.

– Detta är den andra affären vi gör med IKEA inom loppet av 18 månader och är resultatet av ett mycket bra och nära samarbete. IKEA har genom Glötesvålen investerat i ett av Nordens bästa projekt vad gäller vindförutsättningar och bidrar till att Sverige kan uppnå uppsatta klimatmål, säger Johan Ihrfelt, VD på vindkraftsbolaget O2 i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109