23948sdkhjf

77 förlorar jobbet när stålverket lägger ner

Vi har tidigare berättat att Stavanger Steel lägger ner verksamheten på gamla Jørpeland Stålverk.

Läs också: Stålverket läggs ner - 77 förlorar sina jobb

Stavanger Steels planer är att fasa ut själva gjutningen vid fabriken under innevarande månad och att all produktion ska vara klar under juni månad. 77 anställda förlorar sina jobb till följd av nedläggningen.

Men vad händer med tomten där hörnstensföretaget ligger?

Kommunen arbetar nu för att underlätta kraftintensiv industri i området och då framför allt på förnybarmarknaden.

Det kan nästan verka som en förutsättning för att kommunen ska investera 5 miljoner norska kronor i ett nytt markbolag. Målet är att skapa många nya jobb – kanske flera tusen, rapporterar  Stavanger Aftenblad.

Batterifabrik?

Kommunens högsta politiska ledning har redan varit på en resa till Sverige för att se hur man gått över till förnyelsebarmarknaden. I närheten av Skellefteå byggs en ny gigantisk batterifabrik som på sikt ska sysselsätta 5 000 svenskar.

Med sig i laget har kommunen fått markägarna till Stavanger Steels tomt. Så heter företaget som drivit Jørpeland Stålverk de senaste åren, och som nu har beslutat att lägga ner stålverket.

Stålverksdirektören Rasmus Nordbø har en funktion som talesman för markägarna och han säger till Aftenbladet att de kan samarbeta med kommunen om de landar på det som kommunen nu jobbar med för platsen.

Kan passa in i våra planer

– Det här kan mycket väl passa in i planerna. Inget är fastställt men vi arbetar med 4-5 specifika planer som kan få större betydelse för området. Vi kollar först den kraftintensiva industrin för att se vad som finns på den bilden. Parallellt leker vi med planer för vad mer som kan vara aktuellt. Det finns också några som vill ha tillfällig användning av lokaler, säger Nordbø till tidningen.

Fler intressenter

Metal supply har tidigare skrivit om olika önskemål och intressen för stålverkstomten på Jørpeland. Där ska det bland annat finnas en plan för ett kulturhus, förutom att markägarna tidigare har anmält flera intressenter för platsen.

Källa: Stavanger Aftenblad

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156