23948sdkhjf

Stålverket läggs ner - 77 förlorar sina jobb

77 anställda på hörnstensföretaget Stavanger Steel kommer att förlora jobbet när stålverket nu siktar på en kontrollerad nedläggning under första halvåret 2022.

Det var i måndags som de anställda vid en bolagsstämma fick besked om att bolaget kommer att avvecklas genom en så kallad kontrollerad avveckling. Det är alltså inte fråga om konkurs.

Enligt tidningen Strandbuen kommer stängningen att ske under första halvåret 2022. I ett pressmeddelande från Stavanger Steel AS står det att det finns flera huvudorsaker till att anläggningen nu läggs ner. En av dem blir de senaste månadernas höjda elpriser, förutom låg efterfrågan och betalningsvilja för produkterna. För att kunna fungera behövde även stora underhållsinvesteringar göras under de kommande fem åren.

Etablerat 1910

Stavanger Steel etablerades 2017. Då köpte bolaget verksamheten efter att Nomac AS, som drivit Stålverket i två år, gick i konkurs.

Stålverket på Jörpeland i Rogaland grundades 1910 och har varit ett hörnstensföretag i kommunen.

HÖRNSTENSFÖRETAG: Stålverket på Jörpeland har varit ett hörnstensföretag sedan det grundades 1910. FOTO: STAVANGER STEEL

Helge Skjellevik jobbar i grannföretaget Aquamarine och han tycker att det är tråkigt att Jörpeland Stålverk nu lägger in åren.

- Hade en dålig känsla

Strandbuen skriver att Skjellevik började arbeta på stålverket 1985, och att han senare har besökt både Aquamarine och Stålverket.

– Jag har haft en känsla av att de inte skulle driva stålverket på så många år till, säger han till tidningen.

Och han tillägger att när elpriserna sköt i höjden blev känslan för anläggningen ännu värre.

Aquamarine, som ligger i grannhuset, kommer också att påverkas av stängningen, eftersom företaget har köpt ett antal värmebehandlingstjänster från stålverket och nu måste hitta en annan lösning på detta.

Aquamarine har också märkt av de höga elpriserna de senaste veckorna och månaderna.

Behöver inte fler anställda nu

På frågan om Aquamarine har möjlighet att hjälpa de som nu berörs av nedläggningen av stålverket svarar Skjellevik att de inte behöver fler anställda i nuläget.

Läs en uppföljande artikel om Jörpeland här.

Källa: Strandbuen

Källa: Strandbuen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078