23948sdkhjf

Industrin fortsätter växla ner

Mars månads inköpschefsindex, PMI för industrisektorn visar på en nedväxling i industrin.

Jörgen Kennemar är ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 

– PMI-total noterades till 57,3 i mars jämfört med nedreviderade 58,0 i februari. Även om indexet är på högre nivåer än dess historiska snitt är det tydligt att industrikonjunkturen befinner sig i en lugnare tillväxtfas. Samtidigt har osäkerheten kring den globala konjunkturen och risken för förnyade utbudsstörningar ökat i spåren av kriget i Ukraina och västvärldens sanktioner mot Ryssland, vilket sannolikt bidrog till de lägre produktionsplanerna i mars, säger han i ett meddelande.

PMI-total drogs främst ned av orderingång och sysselsättning. Stigande leveranstider och krympande inköpslager bidrog positivt till PMI-total. 

Tillverkningsföretagens produktionsplaner har blivit mindre expansiva. I mars föll index för produktionsplanerna till 61,1 från 71,6 i februari vilket är den största månatliga nedgången sedan mars 2020 då pandemin slog igenom i svenskt näringsliv.

– Prisökningar från leverantörsledet tilltog i mars och index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 90,1 från 83,3 i februari. Det är den sjunde högsta nivån i indexets historia och visar på ett fortsatt utbrett pristryck i producentledet, säger Jörgen Kennemar i meddelandet.

Om PMI

Inköpschefsindex PMI - Purchasing managers index, PMI är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för att snabbt mäta den rådande konjunkturen. 

Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093