23948sdkhjf

Outokumpu fortsätter engagera sig

Som vi tidigare berättat agerar nu Outokumpu på de uppgifter de informerats om angående  flera anklagelser mot deras nickel-underleverantör Solway i Guatemala.

Vi har varit i kontakt med Outokumpu.

Läs också: Outokumpu agerar

Hur mycket och vad handlar ni i vanliga fall från den aktuella gruvan i Guatemala?

– Vi tar anklagelserna på största allvar och har startat en utredning tillsammans med en extern hållbarhetsexpert. Vi har upphört med nya beställningar från den aktuella leverantören, berättar de för oss och fortsätter:

– I Outokumpus produktion återvinns över 90 procent av materialet för att minimera behovet av primära  råmaterial. I vår produktion kommer 75 procent av allt nickel från återvunnet stål och det övriga behovet kommer från olika leverantörer världen över. Under 2021 kom mindre än 3 procent av våra nickelinköp från Solways gruva i Guatemala.

 Företaget berättar att en hel del hänt redan 2021.

– Outokumpu har förbättrat sina rutiner för hållbara inköp betydligt under 2021. Olika åtgärder har vidtagits gällande inköp av hållbara råmaterial, inklusive att stärka företagets åtaganden, översyn av vår policy, öka resurserna, utvärdera risker för mänskliga rättigheter samt anlita externa rådgivare, förklarar företaget och tillägger:

– Outokumpu har en policy om nolltolerans mot alla former av korruption och vi förväntar oss att alla våra affärspartner följer den här policyn till fullo.

 Ni säger i det program Sveriges television gjorde om Smutsigt stål att ni menar att det är bättre att ni fortsätter hålla kontakten med gruvan för att säkerställa att det blir bättre för befolkningen som bor i närområdet. På vilket sätt hoppas ni kunna hjälpa befolkningen?

– Det är för tidigt att säga, men vi fortsätter dialogen med leverantören och kommer att fortsätta att övervaka situationen noggrant och engagera oss i lokal- och ursprungsbefolkningen, avslutar Outokumpu. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.203