23948sdkhjf

Här finns det apatit och magnetit

Den scoping-studie som Grängesberg Exploration holding, Grangex genomfört för bolagets apatitprojekt i Grängesberg visar på god lönsamhet.

En så kallad scoping-studie genomförs för att visa på hur stor potential ett projekt har. Studien som genomförts av gruvkonsultbolaget Geovista fokuserar på den så kallade JanMatts-dammen som innehåller anrikningssand från den tidigare järnmalmsutvinningen i den nedlagda Grängesberggruvan.

Förutom det tidigare kända innehållet av det fosforbärande mineralet apatit har studien även visat att anrikningssanden i JanMatts-dammen innehåller hög halt av magnetit som kan utvinnas lönsamt.

Scoping-studien visar nämligen att stor mängd apatit och magnetit kan återvinnas med en återbetalningstid av planerade investeringar på mindre än två år.

– Studien visar på bra resultat både ekonomiskt och för möjligheten att förverkliga Grangex mål om en fossilfri produktion av EU kritiska mineraler. Även om livslängden är förhållandevis kort för detta första projekt, bedömer vi att det finns goda möjligheter i närområdet att förlänga produktionstiden. Dessutom kvarstår även att utreda möjligheterna att utvinna ytterligare sällsynta jordartsmetaller, REE mineral som biprodukter ur JanMatts-dammen, säger Christer Lindqvist, vd för Grängesberg Exploration holding, Grangex i ett meddelande.

Studien har utformats i linje med Grangex målsättning att produktionen i Grängesberg ska vara den första fossilfria producenten av högkvalitativt fosformineral, apatit för bland annat konstgödningsindustrin och livsmedelsindustrin.

Studien pekar på att ytterligare sandmagasin i närheten av JanMatts-dammen har potential att förlänga produktionstiden av apatit och andra värdemineral.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078