23948sdkhjf

Anders Wijkman tar över klubban i Återvinningsindustrierna

Tidigare EU-parlamentarikern Anders Wijkman har valts till ny ordförande i branschorganisationen Återvinningsindustrierna.
– Det här är en bransch som sitter på oerhört mycket kompetens när det gäller hur vi ska kunna uppnå en effektivare resurshantering. Jag hoppas att jag kan fungera som en bra opinionsbildare för organisationen, säger Anders Wijkman i ett pressmeddelande.

Återvinningsindustrierna är branschorganisationen för de privata återvinningsföretagen som har valt att aktivt arbeta med miljö och etik i sin verksamhet – med målet att skapa en återvinning som är långsiktig hållbar. Organisationen företräder återvinningsföretag som tillsammans har en omsättning på 20 miljarder kronor och ca 6000 anställda. Medlems-företagens verksamhet omfattar insamling och återvinning av alla typer av avfall med inriktningen att återvinna så mycket som möjligt till nya råvaror.

Anders Wijkman valdes till ny ordförande av en enig stämma. Han har sedan tidigare en rad förtroendeuppdrag i olika organisationer som arbetar med miljö-, klimat-, och resursfrågor både inom och utanför Sverige. Han sitter bland annat i styrelsen för den globala organisationen World Resources Forum och är över huvud taget känd som driven och kunnig i frågor som har stor betydelse för återvinning och resurshushållning.

– Jag har i 25 till 30 års tid varit övertygad om att ska vi klara målen om ett samhälle som är hållbart, så måste vi använda naturresurserna oerhört mycket mer effektivare än vi gör idag, säger han. För det krävs det rätt politiska incitament.

– Det finns många studier som visar att när man använder materialen mera effektivt så sparar man också mycket energi. Jämför till exempel energiåtgången i att producera ny primäraluminium och att återvinna aluminiumskrot, det är en skillnad på 95 procent. Vi måste hitta fler sådana exempel.

Jessika Lind Petrén, CSR-ansvarig på Stena Metall AB, är valberedningens ordförande. Hon beskriver valet av Anders Wijkman som självklart:

– Vi är oerhört glada över att Anders Wijkman tackade ja till uppdraget. Han har en bakgrund och ett nätverk som är mycket värdefullt när det gäller frågor om återvinning och resurshushållning. Vi är övertygade om att han kommer bli en stark samlande kraft för Återvinningsindustrierna. Vi tror att organisationen kommer få en mer framträdande roll i det offentliga samtalet och att Sverige får ett ökat fokus på att skapa en så effektiv och innovativ återvinning som möjligt, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078