23948sdkhjf

Stena Metalls start-up ska ge batterier nytt liv

Stena Metalls start-up Batteryloop och Daimlers filial Mercedes Benz Energy har skrivit ett leveransramavtal för batterier för energilagersystem.

Avtalet är ett leveransramavtal för avropsalternativ av batterier, DC-system och teknik.

Mercedes Benz Energy erbjuder lösningar inom batterilagermarknaden baserat på elfordon. Batteryloop kommer att använda Mercedes Benz Energys batterier för sina produktsortiment Batteryloop energy storage system, Bless som ska ge gamla elfordons batterier ett andra liv.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha signerat avtalet. Detta betyder att vi kan erbjuda våra, state-of-the-art energilagersystem Bless med Mercedes Benz Energys högkvalitativa produkt. Marknaden för stora energilagersystem ökar i takt med förändringen mot mer förnybar energiproduktion. Att möta denna affärsmöjlighet tillsammans med Mercedes Benz Energy känns väldigt positivt, säger Rasmus Bergström, vd för Batteryloop i ett meddelande.

Avtalet ska säkra stora volymer av både nya och återanvända batterimoduler från Mercedes Benz Energy till Batteryloop. Detta kan möjliggöra för Batteryloop att leverera upp till 40-megawattimmar inom de kommande 18 månaderna med Mercedes Benz Energys moduler.

Den första leveransen ska ske under 2022 till ett 2 megawattimmarssystem med en effekt på 3 megawatt som kommer installeras i Sverige av BatteryLoop. 2 megawattimmar motsvarar ungefär 1 000 mil körning med en elbil. Den här typen av teknologi ska stötta elnätet och avlasta flaskhalsar genom att vid rätt tillfällen tillhandahålla el.

– Genom återanvända batterier och ett effektoptimerat system kan vi dessutom, baserat på IVL Svenska Miljöinstitutets livscykelanalys, spara 1 000 ton koldioxidutsläpp från produktionen per 3-megawatt batterilager och samtidigt generera samma nytta för elnätet. Dessutom ser vi att ett sådant system kan generera en nettointäkt till kunden runt 7 till 10 miljoner kronor per år, fortsätter han i meddelandet.

– Med Batteryloop har vi fått en partner som visar djup kunskap inom energilagersystem marknaden, och vi är övertygade om att vår produkt kommer vara en viktig roll för Batteryloops marknad. Det långsiktiga engagemang som vi ser i Batteryloop och dess ägare var en nyckel för beslutet. Att ha en partner med långsiktigt engagemang inom energilagersystem branschen, avslutar Gordon Gassmann, CEO Mercedes Benz Energy meddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156