23948sdkhjf

Tredubblad omsättning efter automatisering

Efter inspiration från plåtindustrin har Itab i Nässjö tredubblat sin omsättning.
Visst kan även mindre företag lyckas med automatisering. Itab i Nässjö köpte sin första robot 2004. Idag, två robotar och åtta år senare, har företaget tredubblat sin omsättning. Och mer lär det bli när skivförrådet helautomatiseras.

– Plåtindustrin inspirerade oss. Vi såg deras resultat och möjligheter och följde efter, säger Torbjörn Fritz, produktionschef på Itab.

Få automatiserade företag
Varför det är så få företag, speciellt de mindre, inom trä- och möbelindustrin som börjat automatisera tror Torbjörn Fritz har att göra med att många ännu inte har insett fördelarna med automation.

– Förr eller senare blir man tvungen att ta den här resan. Jag tycker det är helt rätt att jobba med robotar. Vi sparar på arbetskraft, blir effektivare och mer konkurrenskraftiga, säger Torbjörn Fritz.

Tredubbel omsättning
Innan företaget köpte in sin första robot 2004 hade de en omsättning på cirka 100 miljoner kronor. Idag omsätter Itab i Nässjö drygt 350 miljoner kronor.

– Vi har behållit alla våra anställda i och med ökade volymer. Arbetsbelastningen har blivit mycket lättare och antalet ryggproblem i företaget har minskat drastiskt. Vi jobbar rationellt och har nu planer på att automatisera hela skivförrådet, säger Torbjörn Fritz.

Nya investeringar
Dessutom planerar Itab att köpa in ytterligare en robot, en kantsprutningsrobot.

– Det gäller att hänga med i utvecklingen och fortsätta vara konkurrenskraftiga. Hade vi inte automatiserat hade vi idag behövt minst ett tiotal medarbetare
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125