23948sdkhjf

Här hamnar Northvolts och Volvos gigafabrik – kanske

Som vi tidigare berättat presenterade Volvo Cars ett samarbete med det svenska batteriföretaget Northvolt i somras. De ska bygga en gigafabrik. Tillsammans ska de producera mer hållbara batterier som är skräddarsydda för nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.

Läs också: Northvolt och Volvo går samman om batteriproduktionen

Göteborgsposten avslöjar nu att Volvo Cars ansökt om planbesked för 112 hektar mark för bland annat en batterifabrik i anslutning till företagets anläggningar i Torslanda. 

Men Volvo Cars presstalesman Magnus Holst menar att det inte är gigafabriken som avses i ansökan.

– Vi undersöker ett antal lämpliga platser i Europa, inklusive Sverige. Men det finns inga beslut fattade, utan det kommer senare när vi gjort en noggrann utvärdering, säger han till Göteborgsposten och vet inte varför det står area battery plant på handlingarna:

– Jag håller på att grotta i det, men det kan vara så att det finns behov av andra ytor för att hantera batterier. Det kan vara batterisammansättning och väldigt mycket annat.

Vi tar kontakt med Magnus Holst igen.

Sist vi talade med Volvo Cars om gigafabriken sa ni att som ett första steg ska ett forsknings- och utvecklingscenter inrättas i Sverige som ska tas i drift under 2022. 

Kan det vara så att planbeskedet handlar om att etablera forsknings- och utvecklingscentret?

– Volvo Cars och Northvolt undersöker lämpliga platser för både vår planerade gemensamma batterifabrik och ett forsknings- o utvecklingscenter. Vi kommer inte att kommentera spekulationer om vilka platser som utvärderas för tillfället. Beslut om placering väntas fattas senare i år, berättar Magnus Holst för Metal supply.

Samtidigt skriver Dagens nyheter att de kan avslöja att Northvolt och Volvo Cars nu valt ut sex svenska orter och tre i övriga Europa för en ny stor batterifabrik.

Tidningen hänvisar till flera källor med insyn i processen och skriver att de orter som det spekulerats om är bland annat Gävle, Borlänge, Sundsvall-Timrå, Umeå, Norrköping, Skövde och Östersund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.142