23948sdkhjf

Digitaliserade stålsmältverket

ABB har digitaliserat ett stålsmältverk tillsammans med det indiska stålföretaget JSW steel.

Det handlar om en en lösning för driftoptimering, inklusive skänk- och kranspårningssystem, kranplaneringssystem och modeller för termisk förlust, för att förutsäga måltemperatur för skänkugnar och säkerställa korrekt temperatur vid gjutaren.

- Med utgångspunkt i avancerade digitala algoritmer och matematisk modellering är ABB Ability smart melt shop ett utmärkt exempel på teknisk konvergens eftersom den använder kameror och bildbearbetning, vägningssystem, radar, laser och trådlös teknologiför att säkerställa att stålsmältverk drivs på optimala nivåer. Kran- och skänkspårning och deras tillgänglighet är avgörande för hela ståltillverkningsprocessen, säger Tarun Mathur, Global product manager och digital lead för Metals, ABB.

Anläggningen har nu realtidsspårning av stålskänkar för processynkronisering. I det större perspektivet ska den lägre energiförbrukningen leda till färre förbrukningsvaror per sats och därmed lägre koldioxidavtryck med mindre koldioxidutsläpp per producerat ton stål. Automatisk spårning och schemaläggning ska öka personalens säkerhet eftersom de avlägsnas från produktionsområdet under kran- och skänkrörelser. Planeringslösningen ska också resultera i färre avbrott genom att säkerställa att rörelserna synkroniseras enligt processkraven.

Detta förväntas öka företagets Ebitda-vinst med omkring 2 miljoner dollar per år genom fyra procent högre gjuthastigheter, tidsbesparingar med en arbetsdag per månad, och ytterligare produktionsmängd motsvarande 24 000 ton per år.

- Vår data från prestandatestningen har visat på en betydande ökning av överhettningsefterlevnad, som motsvarar tidsbesparingar på mer än nio timmar per månad och nästan 2 000 extra producerade ton per månad, säger Amit Kumar Chakraborty, projektledare för Metals på ABB.

Ytterligare fördelar med skänkspårningssystemet ska vara minskade fördröjningar i ljusbågsugnen, minskning av elektrod- och strömförbrukningen i skänkugnen och minskning av kiselavvikelser i varmvalsade spolar som produceras av plattor från stränggjutaren.

- Vi förlitade oss på den metallurgiska expertisen hos ABBs Metals-team eftersom de visade för oss att den digitala lösningen kunde integreras i vår komplexa anläggning med alla olika driftrutiner, säger Gajraj Singh Rathore, vd för JSW steel och fortsätter:

- Siffrorna och resultaten från testningen demonstrerades och vi kunde se möjligheten att öka produktiviteten, förbättra energieffektiviteten och generera en relativt snabb avkastning på investeringarna också.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125