23948sdkhjf

Företagen ökar lagerhållningen

Enligt en rapport som Svensk näringsliv gjort ökar svenska företag sin lagerhållning och skapar ett större leverantörsnätverk för att minska sårbarheten i framtiden.

På frågan om företaget gjort eller planerar att göra förändringar för att minska risken för framtida leverantörsstörningar svarar 40 procent att de redan har gjort eller planerar att göra förändringar. 8 av 10 av dem anger ökad lagerhållning skriver Svenskt näringsliv i sin egen tidning, Tidningen näringslivet.

– Det här är ett tecken på att företagen, efter drygt ett år av corona, har identifierat olika förändringar som de har eller kommer genomföra för att minska sårbarheten inför en kommande kris, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt näringsliv och fortsätter:

– Det ändrar inte handelsmönstret eller inköpen, men gör företaget mindre sårbart än i en just-in-time modell, som handlar om att man ska ha så små lager som möjligt. Värde- och leverantörskedjorna förblir däremot desamma, produktionen plockas inte hem, men man säkrar upp större lager för att minska sårbarheten.

Drygt hälften av de svarande företagen avser att köpa från fler företag.

– Efter pandemin har man insett att man inte kan lägga alla ägg i samma korg. Det är inte heller något tecken på av-globalisering eller hemplockning av produktion, utan ett sätt att diversifiera och därmed minska sårbarheten om en kris skulle slå till i någon region i världen, säger Anna Stellinger.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078