23948sdkhjf

Nytt innovativt lager till stålindustrin

Lagertillverkaren NSK har tillverkat ett lager med lång livslängd och som står emot tidiga skador, speciellt framtaget för stålindustrin. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.  

Den nya lagertypen ska förbättra produktiviteten genom en stabil drift av utrustningen och samtidigt minska kostnaden för underhåll, tack vare sin smarta tätnings- och smörjteknik.

Under tillverkningsprocessen av stål, från råjärn till färdig produkt, är tillverkarna beroende av flera typer av utrustning, bland annat den som smälter råjärn till flytande stål. Men också utrustning som justerar sammansättningen av smält stål, härdningsutrustning samt valsutrustning som formar härdat stål. Det är lagren i dessa valsverk som under processen utsätts för tuffa påfrestningar.

Lagren ska dels klara extrema belastningar och hastigheter men även motstå att oxider och kylvatten kan tränga in. Tidiga skador kan visa sig i form av flagor eller rost på lagrens inre ytor vilket till stor del beror på dålig smörjning. Det är heller inte bra att smörja för mycket – varken för miljön eller ekonomin.

För att lösa detta utvecklade NSK ett fyrradigt koniskt rullager med lång livslängd. Denna är mer vattentålig och ger optimal prestanda jämför med konventionella lager. Under utvecklingsarbetet kombinerades en tätningsteknologi optimerad för valsverklager tillsammans med fetteknik för att minimera effekterna av vatteninträngning. I det nya utvecklade lagret är oljetätningen extremt kompakt samtidigt en ny tillverkningsmetod för hållaren ökat rullens längd och diameter, och antal rullar. Detta har resulterat i en konstruktion med hög lastbärande kapacitet.

Genom att optimera inre konstruktionen har den dynamiska belastningen ökat med 25 procent, i jämfört med NSK:s tidigare produkt. Den nya kompaktare tätningen förhindrar inträngning av partiklar och vatten och minskar fettpåfyllning under service.

Fettsammansättningen gör det möjligt att bilda och bibehålla en tjock oljefilm mellan lagerbanans yta och rullarna, för att på så sätt undvika kontakten metall-mot-metall. NSK:s nya fyrradiga rullager kommer i storlekar från 345 till 615,95 millimeter i ytterdiameter och passar för arbetsrullar i både varma och kalla valsverk och annan utrustning vid ståltillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.503