23948sdkhjf

Automatiserar skärande bearbetning

Sandvik coromant som arbetar med skärande bearbetning har tagit fram två nya lösningar. Tillsammans ska produkterna ge möjlighet till villkorad automatisering för invändiga uppborrningsapplikationer och skapar förutsättningar för framtidens automatiserade bearbetning.

Den ena lösningen är en maskinintegrerad version av den digitala vibrationsdämpade svarvbomen Silent tools plus. Den använder en ansluten svarvadapter och sensorer för att övervaka belastning, vibrationer, utböjning, ytjämnhet, temperatur och ingreppsindikatorn vid svarvning. Produkten togs fram för att komma till rätta med det faktum att operatören inte ser något vid invändig svarvning. Som ett par extra ögon i skärzonen, vilket ska göra det möjligt att identifiera problem innan de eskalerar och tillverkaren tvingas att kassera dyra komponenter.

Den andra lösningen heter Coroplus connected och ska skapa uppkopplingsmöjligheter mellan verktygsmaskiner och skärverktyg. Det är en helt ny produkt som kombinerar maskin- och programvara för att uppfylla behoven för villkorad automatisering och bana väg för helautomatiserad bearbetning. Lösningen ger möjlighet till automatiserade åtgärder baserade på realtidsdata. 

Den nylanserade, maskinintegrerade versionen med CoroPlus® Connected ska omvandla de data som genereras i skärzonen till automatiserade skärförlopp – vilket ska minska behovet av operatörer som övervakar maskinens dashboard under hela processen.

- Genom att använda systemet behöver operatören bara ställa in de önskade gränsvärdena för belastning, vibrationer och temperatur. Antingen med hjälp av programvarudashboarden eller direkt i NC-koden, förklarar Thomas A Nilsson som är produktägare på Sandvik Coromant och fortsätter:

- Därifrån skyddar den villkorade automatiseringen processen och åtgärder vidtas baserat på de angivna gränsvärdena. Det ökar bearbetningssäkerheten, minskar behovet av omarbetning och risken för spill, samtidigt som det ger operatören möjlighet att fokusera på viktigare saker.

- Att kunna lansera en maskinintegrerad version är en mycket spännande utveckling av Silent tools plus. Verktyget har länge använts för att underlätta beslutsfattandet vid invändig svarvning, eftersom det levererar information och ger trygghet för operatörer som annars arbetar i blindo. I kombination med Coroplus connected ger Silent tools plus övervakning som för första gången någonsin kan utlösa automatiska, korrigerande åtgärder om problem och avvikelser upptäcks. Det kommer att vara banbrytande för att förbättra komponenternas kvalitet och den övergripande effektiviteten, säger Mattias Tjomsland, Software product manager. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078