23948sdkhjf

BE Group: Stålpriserna fortsätter uppåt

Det saknas stålprodukter såsom grovplåt, hålprofiler, armering, balk, rostfritt, specialstål och även aluminium. Det menar Max Fjaestad på inköp och marknad vid BE Group.

I en krönika skriver han att att den stora efterfrågan i Europa inte kan fyllas av inhemska producenter och att tillgången på importerat material är begränsat.

Importbegränsningen blev ännu värre första maj, då Kina tog bort den momsrabatt på 13 procent som man tidigare erbjudit sina exportaffärer. Samtidigt stimuleras importen av stålskrot, skriver han och fortsätter:

De som oroar sig för att Kina ska överösa oss med billig export kanske bör tänka om? Är det snarare så att ett växande Kina kommer aspirera på en större del av de råvaror och andra resurser vi västerlänningar tagit för givna?

Max Fjaestad spådde tidigare efter att ha sett analysföretaget S&P global platts statistik för spotpriser att bandplåtpriset skulle öka i storleksordningen 200€/t. Så blev det och baserat på analysföretagets nya siffror spår han en höjning på över 300€/ton.

Ett större problem än prishöjningar, är att kapaciteten inte är tillräcklig för att täcka marknadens behov. Värst blir det för aluzinkbelagd tunnplåt där en dominerande producent har akut likviditetskris och därför producerar en bråkdel av sin kapacitet. 

Hur länge kan de höga priserna fortsätta? För BE Group och alla andra lagerhållare är det en avgörande fråga.

Han menar att inte förrän efterfrågan sjunker eller tillgången på material ökar kommer priserna att sjunka. Och att många producenter är fullbokade året ut.

Det får mig att tro att läget varar åtminstone till senhösten, spår Max Fjaestad på BE Group.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078