23948sdkhjf

Höganäs restvärme tas tillvara

Climeon ingår avtal med Höganäs AB och Höganäs Energi om en pilotanläggning för att tillvarata den restenergi från Höganäs som idag inte används för fjärrvärmeproduktion.

– Vi arbetar hela tiden med att öka användningen och nyttan av restenergi från våra produktionsanläggningar. Detta samarbetet ökar användningen och bidrar till att öka andelen hållbar elenergi, säger Magnus Pettersson, Energisamordnare för Höganäs AB.

Det är nästa generation av Climeons teknik Heat Power som ska testas. Den nya generationen bygger på en skalbar modulär arkitektur och kan hantera ett större temperaturspann samt har en högre uteffekt. Installationen i Höganäs sker utomhus och kommer att vara en första pilotinstallation av den nya generationens Heat Power.

 Installationen väntas starta under andra halvåret 2021.

– Vi ser fram emot att bidra till bättre utnyttjande av restenergi, det blir ytterligare en del i vårt miljöarbete med energieffektivisering, säger Benny Ulmestig, vd för Höganäs Energi.

Climeon-modulen är baserad på ORC-teknik, organic rankin cycle, som kort sagt innebär att man använder en het källa - högt tryck - och en kall källa - lågt tryck - för att driva ett flöde som genererar el.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094