Investerar 50 miljoner i restvärmeteknik – fördubblar mängden återvunnen restvärme
Outokumpu i Avesta har länge samarbetat med energiföretaget Adven gällande leveranser av restvärme från stålproduktionen. Nu meddelar stålbolaget att mängden återvunnen restvärme kommer att fördubblas, från 40 till drygt 80 GWh per år.
Outokumpu och Adven investerar sammanlagt 50 miljoner kronor i teknik som gör det möjligt att tillvarata värme för glödgningsugnarna i kallvalsverket, som tidigare inte har gått att använda sig av. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.
– Tidigare var vi tvungna att kyla bort värmen från vår process. I framtiden kan vi istället använda den för att värma hela Avesta mer hållbart då vi kan leverera större överskott ut på fjärrvärmenätet. Det är ett tydligt exempel på hur industrin kan bidra till klimatomställningen, kommenterar Rickard Eriksson, platschef på Outokumpu i Avesta.
Ökningen uppges motsvara energibehovet för omkring 4 000 villor, leda till en minskning av cirka 10 000 ton koldioxidutsläpp per år och ge ökad flexibilitet i energisystemet. Drifttiden på fastbränslepannorna i fjärrvärmeverket minskas, speciellt under sommarhalvåret.
– I praktiken minskar vi vår bränsleanvändning. Den nya restvärmen gör att vi kan minska eldningen av avfall och biobränslen för att hålla igång värmen. Det här är en resurs som redan finns och som nu gör verklig nytta istället för att kylas bort, säger Henrik Johansson Casimiro, SVP Sverige och Nederländerna på Adven.
Överskottsvämen kommer sedan att lagras i Avestas bergvärmeackumulator på 750 MWh för att sedan matas ut vid behov.
Det nya systemet tas i drift under våren 2026.
– Fjärrvärme är ett bra sätt att främja cirkulära kretslopp i samhället och minska förbrukningen av ändliga resurser. Något som vi alla tjänar på. Fjärrvärmen är en viktig del av den cirkulära ekonomin och som vi på Outokumpu gärna vill bidra till, säger Rickard Eriksson.