23948sdkhjf

Järngjuteriet är först i Norden

Som det första järngjuteriet i Norden kan Furnes Jernstøperi i Stange, Norge, nu dokumentera sina produkters miljöavtryck. Dokumentationen bygger på EPD-standarder som redan har fått fotfäste i flera övriga branscher.

Nu kan norska Furnes Jernstøperi dokumentera sitt miljöavtryck med hjälp av EPD, en slags miljöproduktdeklaration som står för just Environmental Product Declaration. Enligt arbetsgivarorganisationen Norsk Industri som Furnes är medlemmar i är Furnes heller inte bara tidiga på bollen, de är även det första nordiska järngjuteriet som kan erbjuda tjänsten.

– För att klargöra miljöaspekterna av grått järn och segjärn har Furnes Jernstøperi genomfört LCA-analyser för båda. Dokumentationen är grunden för EPD-miljödeklarationer. Köparna får därmed en grund för att jämföra produkternas miljöprofil, säger Frode Amundsen, HMS-chef hos Furnes till Norsk Industri.

LCA-analysen som Frode talar om är en livscykelanalys för produkterna som utförts av konsultföretaget COWI. Analysen ska ta upp alla relevanta inmatningsfaktorer som avgör produktens miljöpåverkan.

– Det här är en del av vår affärsidé. Vi har tagit detta för givet under åren men nu har vi blivit mer medvetna om hur viktigt det är när vi pratar om miljö och hållbarhet, fortsätter Frode.

Furnes Jernstøperis huvudråvare är återvunnet skrotjärn och vanliga produkter för gjuteriet är brunnslock, ramar och galler.

Kortfattat är en EPD-deklaration ett dokument som sammanfattar miljöprofilen för en komponent, färdig produkt eller tjänst, och deklarationen är baserad på internationella standarder och erkänns av offentliga köpare.

– En viktig faktor i det här miljöarbetet är att alla anställda visar intresse för ärendet. LCA-analyserna tvingar oss att tänka på nya sätt. Förutom de fysiska egenskaperna hos produkterna måste vi leta efter miljöförbättringar i allt vi gör – från transport till gjuteri, processen vid gjuteriet och transporten ut. Vi måste också fortsätta att titta på nya möjligheter för återvinning av begagnade gatuvaror, säger Frode.

För Norsk Industri är EPD-systemet en viktig satsning och just nu satsar arbetsgivarorganisationen stort på att medlemsföretagen ska börja använda sig av systemet. Frode på Furnes Jernstøperi håller med och avslutar:

– Vi har stor tro på att det här är vägen att gå. En gemensam metodik och ett gemensamt format, baserat på internationella standardiserade metoder, säkerställer förenkling, trovärdighet och jämförbarhet vid inköp. Och viktigast av allt – det bidrar till en bättre miljö och ökad hållbarhet.

Läs orginalartikeln på Metal Supply NO här.
Källa: Norsk Industri

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078