23948sdkhjf

Epiroc etablerar ytterligare en anläggning

I veckan rapporterade vi om att Epiroc bygger ett nytt logistikcenter i Luleå, och nu tar bolaget ytterligare ett steg i sin expansion – bolaget ska även etablera ett nytt teknologi- och innovationscenter i samma stad.

Nu ska Epiroc etablera ett regionalt teknologi- och innovationscenter för digitalisering, elektrifiering och automation i Luleå. Det nordiska innovationscentret ska verka för att utveckla kompetens och driva på utvecklingen inom digitalisering, elektrifiering och automation i gruv- och bergbrytningsbranschen.

Epiroc har tidigare etablerat liknande regionala center i Australien, Kina, Sydafrika, Chile, USA, Kanada och Ryssland. Det nya centret blir dock det första av sitt slag i Europa. Syftet är att möta en snabbt växande efterfrågan på avancerade digitala och automatiserade lösningar inom gruvnäringen i Norden.

Nu startar rekrytering till det nya centret, och Lars Senf, vd för Epiroc Sweden, berättar för Metal Supply att den exakta lokaliseringen av centret i Luleå ännu inte är bestämd, men att de har ett alternativ i centrala Luleå som de tittar på. Hur många som kommer anställas beror på kundernas efterfrågan.

Vi kommer att påbörja rekryteringarna omedelbart, och det är egentligen kundernas intresse för att utnyttja anläggningen och kompetenserna som blir avgörande för hur pass stor organisationen blir, säger Lars till Metal Supply.

Urban Johansson, marknadskommunikationschef på Epiroc Sweden, tillägger:

Storleken på organisationen kommer alltså att växa i takt med kundernas utveckling och behov inom exempelvis automation.

Det nya teknologi- och innovationscentret kommer att placeras separat från det nya logistikcentret, och verksamheten kommer bland annat bestå av kompetensutveckling och projektledning. Centret kommer även att husera ett kontrollrum med den senaste automationstekniken, dit kunder ska kunna komma för att bli inspirerade och få hjälp att lyckas med sin digitaliseringsresa.

Jag är mycket glad över etableringen. Gruvbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte inom elektrifiering, automation och digitalisering, som kräver alltmer avancerade lösningar och nytt innovativt tänkande när olika tekniker ska samspela. Vi ser därför att det är viktigare än någonsin att vara nära våra kunder genom det teknikskifte som nu sker, och den här etableringen möjliggör för våra kunder att planera och implementera den absolut senaste teknologin inom automation i deras verksamheter, säger Lars Senf.

Placeringen av centret i Luleå valdes på grund av det strategiska läget, med närhet till gruvdistrikt i Norrbotten och Västerbotten i Sverige samt i finska Lappland.

Luleå var ett naturligt val för oss. Dels för det strategiska läget nära våra gruvkunder i tre nordiska länder men också på grund av vårt samarbete med Luleå Tekniska Universitet, säger Mikael Ramström, vice president för Digital Business inom Epiroc Technology & Digital Division.

Det samarbete som Mikael nämner är ett samarbete som Epiroc presenterade förra året – ett flerårigt samarbetsavtal med högskolan för att långsiktigt stärka det strategiska samarbetet inom utbildning, forskning och innovation.

Ett annat bolag som storsatsar i Luleå är H2 Green Steel.

Spelade etableringen av H2 Green Steel någon roll när ni utvärderade lokaliseringsplats?

Det var ett rent sammanträffande, och rent generellt så känns det kul att det händer så mycket positivt i norra Sverige, avslutar Lars.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109