23948sdkhjf

Reportage: Materialet som ersatte bly

Materialet Flex Ultipro föddes ur ett miljöperspektiv för att ersätta bly. Idag används materialet av många plåtslagare eftersom materialet ska vara flexibelt och lättarbetat, och i Sverige var grossistföretaget Bevego först med att erbjuda materialet.

Bly är en metall som är giftig för människor och andra organismer. I Sverige har spridningen av bly minskat vilket mycket beror på katalysatorns utveckling och att man infört blyfri bensin, men inom flera områden finns fortfarande inget förbud mot bly. För grossisten Bevego är det dock viktigt att kunna erbjuda blyfria alternativ och sedan 2011 har bolaget därför erbjudit materialet Flex Ultipro från Perform A/S.

För ca 10 år sedan fick jag en utskällning av en av våra säljare nere i Malmö för att vi hade miljöfarliga byggprodukter i sortimentet, utan att erbjuda våra kunder något blyfritt alternativ. Han hade helt rätt i det han sa och vi bestämde oss då för att ta in materialet Flex Ultipro. Vi var först i Sverige med att erbjuda detta blyfria material, säger Johan Cronhamn som är affärsområdeschef inom byggplåt på Bevego.

I Danmark kom det första förbudet mot bly inom intäckning redan under 2002, och det var som en stor efterfrågan av ett blyfritt material med samma flexibla egenskaper uppstod. I samband med detta startades företaget Perform och sedan dess har bolaget tillverkat materialet som Bevego kallar Flex Ultipro. Sedan 2007 är det dessutom förbjudet med bly inom nybyggnation och renovering i Danmark.

Ambitionen hos oss på Perform är att proaktivt minska användningen av miljöfarliga ämnen inom byggbranschen. Med inställningen att innovation och hållbarhet går hand i hand utvecklar vi nya tekniska lösningar och moderna byggmaterial som har mindre miljöpåverkan än ersättningsbara material, säger Trine Hvid Jensen som är säljkonsult på Perform i Danmark.


Foto: Perform

Materialet Flex Ultipro är utvecklat för att kunna användas på alla typer av tak där man vill göra en intäckning, både på släta och profilerade ytor, och Flex Ultipro är tillverkat för att få samma formbara egenskaper som bly. Grunden är ett galler i aluminium som är både starkt och töjbart, och som sedan är inbäddat i det miljövänliga polymergummit MS-polymer.

Aluminiumgallret och polymergummit i kombination ska ge en mycket bra sträckningsförmåga, och Bevego beskriver Flex Ultirpo som ett material som är formstabilt, självbärande, och dessutom tre gånger lättare än bly.

År 2013, när Flex Ultipro hade funnits på marknaden i elva år, lanserade Perform en ny produkt som blev ännu mer populär bland plåtslagare och snickare. Hos Bevego går detta material under namnet Flash Ultipro. Även detta material består av ett galler av aluminium inbäddat i polymergummi, men undersidan på Flash Ultipro är självhäftande och skyddas av en folie som tas bort under montering.

Vi på Perform är ensamma på marknaden om att tillverka en helt självhäftande produkt i detta material, säger Trine.

Även Flash Ultipro är fritt från Bly för att ta hänsyn till miljön, men det är inte bara materialen som Perform tillverkar som är miljövänliga. Även produktionen och verksamheten överlag satsar stort på miljö och klimat.

För oss är det viktigt att ta ett långsiktigt ansvar i vårt dagliga arbete och ta hänsyn till kommande generationer. Därför använder vi till exempel 100 procent vindkraft för att tillverka våra material, avslutar Trine.


Från och med 2013 erbjuder Bevego Flash Ultipro från Perform.
Foto: Perform 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.109