23948sdkhjf

Norska branden – åklagare vill se fängelse

Åklagaren i rättegången där vd:n för Metallco Aluminium i norska Eina står anklagad för brott mot arbetsmiljölagen efter att en brand hos bolaget tagit två anställdas liv, anser att vd:n ska fängslas i ett år och fyra månader.

17 november 2017 exploderade en smältugn vid Metallco Aluminium i Eina i Norge. Explosionen orsakade i sin tur en stor brand där två anställda miste livet och två skadades, och efter olyckan anklagades bolagets vd Terje Lofthus för brott mot arbetsmiljölagen.

Nu har åklagare Marianne Djupesland sagt sitt, och i slutet av förra veckan framförde hon under rättegången sitt slutgiltiga förfarande vd:ns dom ska bli ett års och fyra månaders fängelse.

Mitt intryck är att Metallco Aluminium inte följt klassen och att säkerhetskulturen är gammal. Det råder inga tvivel om att arbetsmiljön på Metallco Aluminium inte var berättigad 2017, sa åklagaren enligt norska tidningen Oppland Arbeiderblad.

Vidare menar åklagaren att bolagets ordförande, Tord Linnerud, ska böta 120 000 norska kronor, motsvarande cirka 117 000 svenska kronor och att bolaget ska dömas till 5,3 miljoner norska kronor – cirka 5,16 miljoner svenska kronor.

Försvarsadvokaten Christian B. Hjort som försvarar vd:n Terje Lofthus i ärendet, anser dock att det inte kan bevisas att företaget haft dåliga rutiner och att det fallet egentligen handlar om är vad som var orsaken till att explosionen inträffade. Under rättegången diskuterades det även om att mänskligt misslyckande skulle kunna vara orsaken till olyckan.

Mer information om branden går att läsa på vår noska systerkanal här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093