23948sdkhjf

Metallnätet – en räddare i nöden vid brand

Ett metallnät som används för att stoppa skogsbränder i Australien, kan även användas för att stoppa bränder i fastigheter.

Vid skogsbränder spänns metallnätet upp som väggar som fungerar som brandgator i utomhusmiljöer. 

I olika typer av fastighetsbyggander kan nätet placeras bakom fasadbeklädnader och på så sätt stänga ute eldslågor och förhindra att branden sprider sig vidare.

Det är utvecklat av Inca AB i Sverige för miljöer och förhållanden där det behövs ett luftflöde men där en tät konstruktion är nödvändig för att stoppa en pågående brand. Det kan vara bakom en fasadbeklädnad eller den ventilerade takfoten på en fastighet. I kombination med ett finmaskigt insektsnät i aluminum fungerar barriären som ett hinder för nedfallande smuts.

Peter Ekström på Flameguard, berättar i ett pressmeddelande, att metallnätet nu fått ett typgodkännande. Målet är att nätet, även kallat WFS Net, ska bli den mest byggekonomiska brandskyddslösningen vid nybyggnation och renoveringsobjekt runt om i Sverige.

– Det är brandtestat med de senaste standarderna och har nu fått ett typgodkännande. Det här är nästa nivå på brandskydd i luftspalter.

Flameguard och Inca AB samarbetar på den svenska marknaden när det kommer till byggnadstekniskt brandskydd och har tillsammans utvecklat det nya brandtätningssystemet.

Fakta: Årligen inträffar runt 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige. De flesta bryter ut i kök och många sprider sig till vindsutrymmen och närliggande fastigheter via fönster, fasader och takfot.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.187