23948sdkhjf

Vinner 1,7 miljarder på kompetensinvandring

Almega presenterar i en ny rapport nya SCB-siffror som pekar på att kompetensinvandring är en stor plusaffär för välfärden.

– Vår kartläggning visar att kompetensinvandringen ger ett ekonomiskt överskott till den offentliga sektorn på 1,7 miljarder kronor. Kompetensinvandrarna står alltså inte bara för sina egna och sina anhörigas kostnader utan bidrar i högsta grad till vår allmänna välfärd, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega och fortsätter:

– Om regelverket för kompetensinvandring ska förändras måste det bygga på kunskap om hur det verkligen ser ut. Ingen har tidigare räknat på detta och därför tyckte vi att det var på tiden.

Almegas rapport menar att den internationella konkurrensen mellan företag om topptalanger har hårdnat de senaste åren men att Sveriges idag öppna regelverk för kompetensinvandring hittills varit en fördel i kampen om högkvalificerad arbetskraft.

De kritiker som menar att kompetensinvandrare tar jobb från svagare grupper i samhället och att många försörjer sig på bidrag har inte rätt enligt rapporten.

– Kritiken mot kompetensinvandringen är väldigt onyanserad. Bortser man från säsonganställda så arbetar nio av tio kompetensinvandrare i yrken som kräver minst gymnasieutbildning, säger Andreas Åström.

Rapporten visar att kompetensinvandringen inte ökar konkurrensen om jobben nämnvärt. Inom 92 procent av de yrken som beviljas flest arbetstillstånd råder det antingen brist på arbetskraft eller så ökar antalet arbetstillfällen.

– De fyller luckor i bristyrken och bidrar därmed till att få företag att växa och skapa nya arbetstillfällen för andra. Dessutom är kompetensinvandringen i huvudsak tillfällig, säger han.

Det hörs ibland förslag på att höja kraven på hur mycket en arbetskraftsinvandrare minst måste tjäna och att inkomsten måste vara ännu högre om man har med sig anhöriga.

– Vår undersökning visar att det inte behövs något försörjningskrav eftersom alla kompetensinvandrare i princip redan är självförsörjande. Vår kartläggning visar att endast 19 personer fick ekonomiskt bistånd under år 2018, säger Andreas Åström och avslutar:

– Almegas rapport visar att kompetensinvandrare fyller viktiga luckor på arbetsmarknaden. De ger mycket mer till Sverige än vad de tar emot. Välfärden vinner på kompetensinvandring.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078