23948sdkhjf

”Pengarna behövs nu – inte om fem månader”

Att både omställningsstöd och stöd för korttidsarbete förlängs är något som Almega vill påpeka är väldigt positivt. Almegas vd, Thomas Erséus, understryker dock att det är högst relevant att företagen inte ska behöva vänta, utan att de ska få hjälp med pengarna nu.

Såväl omställningsstödet som stödet för korttidsarbete förlängs och utökas. Detta är givetvis nödvändigt, men Almega kräver att processen att få ut pengarna till företagen måste snabbas upp.

Alltsedan pandemin lamslog stora delar av näringslivet har en rad olika stödpaket till drabbade företag presenterats. Nu har stödpaketen förlängts vilket arbetsgivar- och branschorganisationen Almega tycker är bra, men samtidigt kräver organisationen att processen med att få ut pengarna till företagen måste snabbas upp.

– Vi får inte låta sunda företag gå under bara för att upprätthålla en stelbent byråkratisk ordning. Krisen har pågått såpass länge att det inte längre håller att skylla på att det saknas effektiva rutiner, säger Thomas Erséus, vd för Almega.

Kritiken har även varit hård mot att handläggningstiderna i många fall ska ha varit oförsvarligt långa.

– Processen med att få ut pengarna till företagen måste snabbas upp. Vi kräver att de företag som har rätt till stöd ska få detta inom 30 dagar. Och det är knappast några orimliga krav att ställa på en myndighet. Skulle handläggningen dra ut på tiden får stöden betalas ut preliminärt för att sedan justeras och granskas vid en senare avstämning, säger Thomas.

Almega har även gjort en hemställan till finansminister Magdalena Andersson tillsammans med fackförbundet Sveriges ingenjörer, där båda parterna trycker på behovet av att få ut pengarna snabbare. Denna skickades till ministern i december.

– Vi har tyvärr inte fått någon respons på vår skrivelse men jag hoppas och tror att regeringen har uppfattat allvaret i situationen. Många företag har kämpat för sin överlevnad i snart ett år. Pengarna behövs nu, inte om fem månader, avslutar Thomas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.095