23948sdkhjf

Sandvik sparar miljarder när 1 800 sägs upp

I mars startade Sandvik åtgärder inom hela koncernen för att mildra effekterna från coronapandemin. Nu ger Sandvik en uppdatering avseende besparingsåtgärderna och meddelar att bolaget totalt varslat eller kommer att varsla 1 800 personer.

Då Sandvik var ett av bolagen som drabbades hårt när coronapandemin bröt ut beslutade företaget i mars att kostnads- och besparingsåtgärder skulle införas – både långsiktiga och kortsiktiga. Nu har Sandvik släppt ny information kring de långsiktiga besparingsåtgärderna där bland annat personalnedskärningar har gjorts eller ska göras.

Totalt berörs cirka 1 800 anställda. Hur många av dessa som berörs i Sverige vill bolaget dock inte svara på.

– Detta är ett globalt program över flera verksamheter och länder och vi kommenterar inte enskilda detaljer, varken på lands- eller verksamhetsnivå. Men majoriteten av dessa 1 800 har informerats, säger Edvard Bergström, chef för externkommunikation och produktion på Sandvik, till Metal Supply.

Klart är dock att minst 429 av dessa berörts i Sverige, vilket bolaget uppgav när de i juni meddelade ett varsel349 befattningar i Sandviken och 80 i Hallstahammar och Surahammar.

Den slutgiltiga bedömningen av kostnaden för Sandviks åtgärder uppgår till 2,8 miljarder kronor, vilket är 500 miljoner mer än vad bolaget tidigare aviserat, och av dessa 2,8 miljarder kostar personalnedskärningarna bolaget 2,1 miljoner. I det långa loppet, med start 2021, förväntas åtgärderna ge besparingar på 1,3 miljarder kronor per år.

– Besparingsåtgärderna utvecklas enligt plan och stödjer vår ambition att vara motståndskraftiga genom en affärscykel och är en del av vårt pågående effektiviseringsarbete, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.109