23948sdkhjf

Ny skärvätskeutrustning hos Olsbergs

När det var dags för Olsbergs i Eksjö att investera i ny skärvätskeutrustning fick Mercatus förfrågan att komma med ett förslag. Sedan september har Olsbergs nu kört med den nya utrustningen och bolaget kan redan se flera förbättringar efter bytet.

Den familjeägda industrigruppen Olsbergs utvecklar, designar och tillverkar elektro-hydrauliska styrsystem för mobila maskinapplikationer, samt styrsystem till lastbils- och skogskranar, i egna fabriker i Eksjö och Vallentuna.

Hos Olsbergs i Eksjö har bolagets skärvätskeanläggningar tack vare gediget och kontinuerligt underhåll hållit länge, och när Olsbergs började planera för ett byte av skärvätskeutrustningen hade man samma krav på de nya anläggningskomponenterna som de förra. Valet föll på Mercatus Engineering, som då kom och gjorde en grundlig översyn av både bearbetning och befintlig skärvätskeutrustning för att kunna presentera den bästa lösningen.

Det kändes intressant att kika på ett alternativ efter att ha haft en annan leverantör sedan många år tillbaka. Mercatus var redan från början väldigt engagerade i vår förfrågan och tack vare flertalet besök och genomgångar hittade vi ett helt rätt upplägg. Vi kunde anpassa färg och form efter våra önskemål och utefter de förutsättningar som fanns gällande befintlig utrustning, rör och el, säger Stefan Melkersson, delägare i Olsbergs.

Stefan menar även att den geografiska närheten och att Mercatus presenterade ett väldigt smidigt upplägg avgjorde valet.

I september månad sattes sattes systemen i drift, och sedan dess kan Olsbergs konstatera att det redan lett till en mycket förbättrad föravskiljning, minskad pappersförbrukning samt en rejält reducerad mängd spillvätska som följer med spånorna ut från anläggningen. Detta sparar i sin tur både pengar och minskar bolagets miljöpåverkan.

– En annan fördel med Mercatus är att de kan leverera allt kopplat till vår skärvätskehantering. Så när vi ville komplettera med en oljeavskiljare var det inga problem, tillägger Richard Swahn, CNC-operatör på Olsbergs.

Leveransen bestod av två kompaktbandfiler från KNOLL och ett hydrostatfilter i rostfritt utförande. Ett av kompaktbandfiltren levererades i kombination med en föravskiljare för att minska mängden spånor som belastar filtret. Hydrostatfiltret behövde vara i rostfritt utförande för att kunna hantera de tvättvätskor som ska renas. Utöver detta levererades även två kompressorkylare för att temperera skärvätskan och en oljeavskiljare av typen OAS 2.

Olle Ekman på Mercatus som varit ansvarig för hela leveransen, tackar för förtroendet att få leverera till Olsbergs.

– Jag ser det hela som en ganska problemfri leverans från början till slut, troligen eftersom vårt samarbete fungerat på ett mycket öppet och smidigt sätt, avslutar han.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109