23948sdkhjf

Först i Skandinavien: De vattenskär hårda material i full 3D

ProdOpti i Jordbro, söder om Stockholm, med kompetens inom tillverkning och industri har investerat i en ny vattenskärningsmaskin från Water Jet Sweden. Med den nya investeringen blir bolaget det enda i Skandinavien som kan erbjuda abrasiv vattenskärning i full 3D.

Då ProdOpti alltid vill ligga i framkant vad gäller skärande bearbetning och kunna möta kraven som marknaden ställer, investerar bolaget nu i ny modern utrustning – närmare bestämt en vattenskärningsmaskin från Water Jet Sweden.

– Vårt val föll på Water Jet Sweden’s FiveX maskin då den med modern 3D-teknik och rörskärningsenhet är den mest flexibla vattenskäraren för att kunna producera produkter i både små och stora serier, säger Gabriel Öfverberg, vd för ProdOpti.

FiveX är en maskinmodell som används i flera högteknologiska industrisektorer, till exmepel flygplansindustrin, men här i Skandinavien blir ProdOpti först med att kunna erbjuda abrasiv vattenskärning i full 3D.

– ProdOptis FiveX-maskin utför allt från effektiv 2D-skärning till mycket avancerad bearbetning i full 3D. Det är dom helt ensamma om i Skandinavien att kunna erbjuda idag, säger Christian Svensson, kundansvarig säljare på Water Jet Sweden.

Gabriel Öfverberg tillägger:

– En FiveX maskin ger oss ännu större möjligheter att kunna leverera en slutprodukt som överträffar förväntningarna hos kunden. Vi vill visa att det mesta går att göra med skärande bearbetning och att det inte behöver ta flera veckor till slutprodukt.

Maskinmodellen FiveX ska ha en extra stadig konstruktion för att trots sin storlek kunna tillverka 3D-komponenter i hårda material med en positioneringsnoggrannhet på ± 0,050 mm/m. Installerad hos ProdOpti är maskinen 4,2 meter bred och 6,7 meter lång, vilket ger en arbetsyta på 28 kvadratmeter.

– Den storleken på arbetsbordet är i sig inte något unikt, men med en Z-rörelse 1,2 meter får man ett skärutrymme på 33,7 kubikmeter, vilket gör det till en av de största FiveX modellerna som hittills har tillverkats, förklarar Christian Svensson.

FiveX ska dessutom vara ensam i världen om att kunna vinkla skärstrålen ± 120° vilket gör det möjligt att bearbeta material med abrasiv vattenskärning i full 3D. Det är också orsaken till varför maskinen har utrustats med heltäckande väggar. Den främre säkerhetsväggen öppnas och stängs automatiskt från operatörspanelen. Runtom maskinen finns små fönster av säkerhetsglas så operatören har möjlighet att följa skärningen visuellt.

På säkerhetsväggen baktill har ProdOpti valt att installerat en vridenhet för bearbetning av rör och fjädrar. Med vridenheten placerad längst bak i maskinen kan hela maskinlängden utnyttjas för bearbetning av upp till 6 meter långa rör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109