23948sdkhjf

Längsta kantpressen som någonsin tillverkats

Strax utanför Skellefteå, i det lilla samhället Ursviken, bygger företaget Ursviken Technology sina stora hydrauliska pressar och saxar. Just nu pågår något unikt hos bolaget, och snart kommer Ursviken lansera den längsta kantpressen som någonsin tillverkats.

Hos Ursviken Technology vars kunder består av allt från metallindustrin till rymdindustrin, görs de sista finjusteringarna på den längsta kantpressen som någonsin tillverkats vad Ursviken känner till. Kantpressen har en bocklängd på 19,8 meter och har hela 17,8 meter mellan gavlarna. Vidare har kantpressen en presskraft på 2 500 ton, 32 servoaxlar, fem frekvensomformare och styr tio hydrauliska rörelser.

Maskinens vikt ligger på 700 ton exklusive övrig kringutrustning, och maskinen är av modellen Optima.

– Det här är en specialmaskin gjord för ett speciellt syfte så det finns bara en. Maskinen kommer att levereras från oss i januari och vara i drift hos kund omkring juni nästa år, berättar Ursvikens vd Tomas Johansson för Metal Supply.

Tomas berättar vidare att den nya rekordlånga maskinen är en del i bolagets verksamhet att göra stora och små kundanpassade kantpressar.

B&R, tillverkare av automationslösningar med huvudkontor i Malmö, har under flera år bland annat levererat datorer, PLC:er, frekvensomformare, växellådor och servomotorer till Ursvikens maskiner, och dessa kommer även användas till den nya maskinen. Dessutom har B&R:s mjukvaruplattform Automation Studio under många år gett Ursviken möjlighet att hantera många olika maskiner i ett gemensamt automationsprojekt.

Peter Möller, el-konstruktör, och Ulf Rönnmark, senior ingenjör, bredvid en av de främre mätarna på pressbromsen i fabriken i Ursviken.
Foto: B&R

– När vi valde partnerskap med B&R var hjälpsystemet i Automation Studio en av många faktorer för beslutet. I vår utvärdering mellan olika automationsleverantörer hittade vi inget annat hjälpsystem som hittade den information vi sökte lika lätt och komplett, säger Peter Möller, el-konstruktör hos Ursviken.

Den nya maskinen kommer bland annat använda sig av B&R:s drivsystem ACOPOSmulti.

Flexibiliteten och skalbarheten i automationssystemet gör det mycket lättare för oss att utveckla unika och anpassade lösningar för våra kunder. De nya lösningarna kan vi ofta integrera i kommande serietillverkade maskiner, säger Ulf Rönnmark, senior ingenjör hos Ursviken.

På den nya enorma maskinen har Ursviken valt att ersätta den traditionella PLC:n som vanligtvis används i kantpressarna, med en Automation PC 910. Den är utrustad med en Intel I7-processor, som kör B&R:s Hypervisor och gör det möjligt att använda en kärna i Automation PC:n dedikerat för realtidssystemet med Automation Runtime.

– Vi har ett väldigt kunnigt team som har jobbat med allt från kundförfrågan till att hitta lösningar för att tillverka unika profiler, leverera, installera och driftsätta maskinen. Utan alla inblandade hade det här inte varit möjligt, avslutar Tomas.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078