23948sdkhjf

Vd:n berättar: 80 miljoner till 11 nya produktionslinjer

I de småländska skogarna hos taktillverkaren Plannja är mycket spännande på gång. Redan i våras började bolaget köra med sin nya målningslinje, och under de kommande åren ska bolagets fabrik utrustas med ytterligare tio nya produktionslinjer. Dessutom ska ett nytt lager byggas.

För att öka sin effektivitet och konkurrenskraft ska Plannjas fabrik i Järnforsen utrustas med en hel rad nya produktionslinjer, närmare bestämt sju takprofillinjer och tre produktionslinjer för takavvattning. Vissa produktionslinjer kommer bytas ut, medan vissa tillkommer för att kunna börja producera nya produkter. Den totala summan för investeringarna är cirka 80 miljoner.

– Med de nya linjerna kommer vi kunna köra mycket mer frekvent och kundorderstyrt än vad vi gör idag, och vi kommer både få kortare ledtider, bättre kvalité och arbetsmiljö. Många av linjerna vi har idag är väldigt gamla och kräver både långa omställningstider och mycket underhåll, berättar Lars Juntti, vd på Plannja, i en intervju med Metal Supply.

De nya taklinjerna som Plannja investerar i ska börja komma till fabriken under våren 2021, och de sista förväntas vara på plats under våren 2022.

Utöver dessa produktionslinjer investerade Plannja dessutom redan i våras i en helt ny målningslinje. Nu har bolaget kört med målningslinjen i cirka fem månader och i fabriken rullar linjen på i full fart.

– Investeringarna är en trestegsraket och den nya målningslinjen är den första delen. Än så länge kör vi linjen i manuellt läge, men under nästa år kommer vi automatisera den och låta robotar hänga upp och plocka av artiklarna, säger Lars.

Med de nya linjerna kommer anläggningens automatiseringsgrad att utökas och produktionsprocesserna kommer att göras mer effektiva, exempelvis genom att tillverkningen av takprofiler och takavvattningskomponenter samlas på en och samma plats. Ytterligare en förbättring som företaget satsar på är att utveckla internlogistiken, vilket ska minska behovet av interna transporter.

– Vi håller även på att bygga ett nytt färdigvarulager i vårt gamla kallförråd som vi nu byggt in. Det här gör vi för att förbättra våra flöden och det nya lagret ska vi ta i drift om några veckor, berättar Lars.

Hur kommer era anställda påverkas av investeringarna?

Järnforsen är ett litet samhälle i dom småländska skogarna och med de nya investeringarna spikar vi fast oss ännu hårdare på orten. Vi kommer inte primärt anställa massa nytt folk, men vi kommer att anställa. Syftet är att vi ska bli effektivare men det handlar också långsiktigt om att säkra arbetstillfällen i järnforsen.

Plannja är en del av Ruukki Constructions, leverantör av stålbaserade byggprodukter, som i sin tur är en del av SSAB.

Det är jätteroligt att vi kan investera mer i utvecklingen av vår verksamhet i Järnforsen som svar på den allt hårdare konkurrensen med kunder som vill ha snabba leveranser och ett omfattande produktsortiment. För Plannja innebär detta att vi befäster vår starka position i Skandinavien och skapar en konkurrenskraftig plattform på vilken vi kommer att kunna fortsätta betjäna våra kunder, säger Jouni Metsämäki som ansvarar för Ruukki Constructions takverksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11