23948sdkhjf

39 procent varnar för varsel vid för höga löneökningar

Ny statistik från Svenskt Näringsliv visar att 39 procent av de svenska företagen tror att de kommer behöva varsla om uppsägningar om avtalsrörelsen leder till för höga lönelyft.

I den senaste Företagerpanelen från Svenskt Näringsliv har 1 877 svenska företag svarat på hur löneavtalsrörelsen påverkar dess verksamhet.

Totalt tror 68 procent att löneökningarna kommer minska i kommande avtalsrörelse, och endast 22 procent tror att löneökningarna kommer ligga på normal nivå. Om det blir som de förstnämnda tror, riskeras dock uppsägningar på företagen. 39 procent tror nämligen att detta kommer leda till uppsägningar.

Blir det inte uppsägningar kan det istället bli nyanställningar som skjuts fram eller investeringsplaner som får läggas på vänt.

Något som företagen är enade om är att coronapandemin minskar utrymmet för löneökningar, och endast 3 procent tror att coronapandemin inte kommer påverka löneavtalen alls.

Företagen fick även svara på hur oroliga de är för sitt företag angående en ökad smittspridning i Sverige, och på den frågan svarade 25 procent att de är mycket oroliga och 49 procent att de är ganska oroliga. 22 procent svarade att de inte är särskilt oroliga.

– Svaret är entydigt – vi klarar inte en löneökning i den takt som brukar ske, säger Johan Kreicbergs, ekonom på Svenskt Näringsliv.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.14