23948sdkhjf

Reportage: Miljöboven försvann med nya reningsutrustningen

På ett Industriområde i Kalmar ligger Beros Verktygsslipning, ett bolag för både tillverkning och slipning av skärande verktyg. Tidigare hade företaget problem med oljedimma i verkstaden, men efter att ha installerat oljedimavskiljare på samtliga maskiner har företaget fått en ren och luftig arbetsmiljö.

I Beros Verktygsslipnings lokaler i Kalmar hittar man två separata verkstäder under samma tak, en tillverkningsverkstad och en omslipningsverkstad. Båda verkstäderna jobbar med skärande verktyg för metallbearbetning, och hit kommer både befintliga verktyg som behöver slipas, samt nya beställningar på allt från standardverktyg till specialverktyg.

I företagets entré möts vi av företagets vd Dennis Andersson, som entusiastiskt visar upp verkstaden och slipmaskinerna. Vi möts även av Peter Kalnak, säljare hos 3nine, som är och hälsar på i verkstaden.

Anledningen till att Peter är på besök har att göra med arbetsmiljön och de utmaningar som Beros tidigare haft med oljedimma, och under de senaste åren har 3nine:s reningsutrustning hjälpt Beros att förbättra sin arbetsmiljö.


På toppen av alla slipmaskiner hos Beros har oljedimavskiljare från 3nine installerats för en ren och luftig arbetsmiljö.
Foto: Emilia Granberg

Tidigare hade vi problem med oljedimma i verkstaden på grund av att vår tidigare reningsutrustning inte kunde samla upp dimman som kom från slipmaskinerna. Vi gjorde även egna försök med centrala system utan att lyckas, och när 3nine var här och genomförde partikelmätning visade det sig att vår luftkvalité inte var bra. Det var något vi behövde ändra på, säger Dennis.

Efter mätningarna kom bolagen överens om att skäroljan behövde kollas över, vilket ledde till att Beros och 3nine tillsammans började kika på en ny sorts reningsutrustning för oljan. Något byte till en ny sorts olja ansågs dock inte nödvändig, utan det var främst en ny sorts reningsteknik som fokuset föll på.

– Vi bestämde oss då för att installera 3nine:s oljedimavskiljare, säger Dennis.

Reningsutrustningen som installerades var oljedimavskiljare av modellen Nova 300 och Anna 600 från 3nine:s Green Line-modeller.

Till skillnad från våra konkurrenter så samlar vi inte på någon oljedimma, utan vi väljer att separera oljan och luften. Det går till så att oljedimavskiljaren suger upp oljedimman in i ett kabinutrymme där rotorn separerar blöta oljepartiklar från luften. Green Line rotorn separerar ut alla partiklar ner till 1µm vilket gör det möjligt att återvinna oljan, därefter går den renade luften ut genom ett HEPA-filter som garanterar 99,95 procent ren luft, förklarar Peter.

Till Beros kommer både befintliga verktyg som behöver slipas, men även nya beställningar på allt från standardverktyg till specialverktyg.
Foto: Emilia Granberg

Nu har det gått några år sedan 3nine installerade sin första oljedimavskiljare hos Beros, och idag är alla elva maskiner utrustade med 3nine:s oljedimavskiljare.

3nine:s reningsutrustning har verkligen förbättrat luftkvaliteten avsevärt i verkstaden. Den känns mycket renare nu, och det har vi även sett när vi gjort partikelmätningar, säger Dennis.

Ja, jag besöker många företag runt om i landet och i vissa fabriker kan man känna en stickande lukt när man kommer in, men här känner jag inget sådant. Här känns verkligen arbetsmiljön ren och luftig, tillägger Peter.

Beros har dessutom valt att satsa på en modern maskinpark, och nyligen införskaffade bolaget en ny slipmaskin som även den utrustades med en oljedimavskiljare från 3nine. Med den nya maskinen kan Beros öka sin kapacitet, och Dennis ser positivt på framtiden.

Vi vill verkligen satsa på att ligga i framkant när det kommer till nyheter och vi vill se till att kunna erbjuda våra kunder det senaste. Men minst lika viktigt är vår arbetsmiljö, och med de nya oljedimavskiljarna har våra anställda verkligen fått en ren och luftig miljö att arbeta i, avslutar Dennis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078