23948sdkhjf

Deras energilagringsteknik - mer hållbar än litiumbatterier

Klimatpåverkan av Azelios energilagringssystem är betydligt mindre än den för litiumjonbatterier och dramatiskt mindre än för dieselgeneratorer. Det visar en livscykelanalys utförd av forskningsinstitutet Rise för att bestämma koldioxidutsläppen från Azelios system under hela dess livslängd.

I studien antogs att Azelios TES.POD, litiumjonbatterier och dieselgeneratorer skulle leverera elektricitet under 13 timmar per dag i 25 år. Jämförelsen mellan Azelios TES.POD och litiumjonbatterier fokuserade endast på energilagringen och exkluderade därför miljöeffekterna av att generera den el som krävs för att ladda systemen. På grund av osäkerhet kring litiumjonbatteriers livslängd byttes dessa i studien ut en, två respektive tre gånger under de 25 åren.

Rapporten visar att klimatpåverkan av Azelios system är 29 procent lägre än för litiumjonbatterier även om man antar att batterierna endast byttes en gång på 25 år och 96 procent lägre än för en högeffektiv dieselgenerator.

Azelios energilagringsteknik lagrar energi från exempelvis sol- och vindkraft som värme i återvunnet aluminium och genererar el och värme vid behov dygnet runt. Systemet drabbas inte av någon nedbrytning över tid och är helt återvinningsbart vid slutet av dess livslängd. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125