23948sdkhjf

Vad kostar en lös eller knäckt skruv?

Nord-Lock Group är världsledande inom skruvsäkring.

Ända sedan skruven uppfanns så har den stora frågan varit hur man hindrar den från att lossna vid fel tidpunkt. Genom åren har mängder av lösningar presenterats, prövats och förkastats. Vilken lösning har ni själva valt för att säkra era skruvförband?

En liten skruv som kan kosta skjortan

Trots att en skruv ofta är en liten och till synes obetydlig del i ett större maskineri så kan den ställa till med enorma problem och orsaka ovälkomna utgifter. Skruvar som lossnar eller knäcks sitter många gånger i kritiska positioner, inte sällan under extrema vibrationer eller belastningar. Det betyder att det sällan ”bara” är att byta ut skruven, utan det blir istället tal om en större reparation.

Produktionsstopp på grund av en lös skruv

Industrier är ofta tvungna att antingen schemalägga servicen eller köra på tills något går sönder – med ett oplanerat stopp i produktionen som följd. I många helautomatiserade industrier, som exempelvis bilindustrin, beräknas några minuter kunna kosta upp mot hundratusentals dollar.

Det betyder att ett plötsligt driftavbrott snabbt kan bli mycket dyrt. Om det handlar om ett mindre företag kan en plötslig reparation kräva så mycket tid och resurser att hela verksamheten påverkas. För att göra en omskrivning av ett känt ordspråk: En liten skruv kan välta ett stort lass.

Person- eller materialskador orsakade av lösa skruvar

Om man kan förhindra lösa skruvar slipper man kontinuerligt övervaka, mäta, byta ut eller laga komponenter. Lösa skruvar innebär inte bara en risk för materialskador med påföljande höga kostnader och tidsförlust utan även för olyckor och personskador.

Vid användning av till exempel säkringsbläck och plomberingstråd löper operatören risk för handskador, och vid användning av gänglåsningsmedel införs kemiska medel i arbetsprocessen.

Risk för dåligt anseende

Även om ett företag för stunden klarar ett driftavbrott, fördröjda beställningar, övertid och i värsta fall skador, så kan det bli dyrt i längden. När ett företag en gång fått rykte om sig att ha produkter som lätt går sönder eller att de inte levererar i tid, kan det vara svårt att få tillbaka sitt goda anseende. Detsamma gäller för kundreklamationer och skador eller fel som ska täckas av en garanti.

Så slipper du lösa skruvar

Det finns många olika lösningar för att spänna skruvar. De olika metoderna kan testas i Junkertestet, som är världens tuffaste vibrationstest för skruvförband. Det erkända och väletablerade Junkertestet mäter klämkraft samtidigt som det utsätter skruven för tvärgående rörelser.

De flesta av lösningarna på marknaden handlar om att låsa skruvförbandet med hjälp av friktion, vilket har för och nackdelar. Nord-Locks patenterade säkerhetsbrickor utnyttjar istället förspänning  för att säkra skruvförband, oavsett storlek. Systemet består av ett par låsbrickor med kammar på ena sidan och radiella tänder på motsatt sida. Tack vare kilen som skapas under skruvskallen och muttern kan skruven aldrig lossna ofrivilligt.

Nord-Lock finns i många applikationer där de säkrar fästelementen i ett förband så att skruven inte lossnar, även när förbandet utsätts för extrema vibrationer eller dynamiska laster.

Det ska vara enkelt ute i fält

Nord-Lock Group är världsledande inom skruvsäkring och har lång erfarenhet av att lösa komplexa problem i alla typer av industrier. Utöver Nord-Locks säkerhetsbrickor finns tre andra innovativa teknologier i produktportföljen som är designade för att klara överlägsen prestanda i de mest extrema miljöer. Superbolt Multi-Jackbolt Tensioners gör det möjligt att spänna stora förband med enkla handverktyg, Boltights hydrauliska sträckningsverktyg ger möjlighet att snabbt och exakt dra åt flera skruvar samtidigt, och Expander System erbjuder en permanent lösning på ledslitage.

Vad Nord-Lock Group kan hjälpa till med:

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063