23948sdkhjf

Sandvik sparar miljoner på minskade utsläpp

Dormer Pramet, en del i Sandvik-gruppen, sparar cirka 2,4 miljoner per år samtidigt som de minskar sina årliga koldioxidutsläpp med 40 ton. Detta genom att isolera sina ugnar, samt genom företagets nya sintringsprocess.

Ett av de mest intensiva stegen i tillverkningen av verktygsinsatser är sintringsprocessen. När insatserna ska sintras kan de nämligen behöva tillbringa upp till 13 timmar i en sintringsugn i en temperatur på cirka 1 500 grader. Där sintras de till en extremt hård hårdmetallprodukt.

– Sintring är inte en snabb process och att hålla kraftfulla ugnar i drift många timmar åt gången kräver enorma mängder energi, men att producera ömtåliga insatser skulle vara ännu mer slöseri. Om en minskning av energiförbrukningen ska möjliggöras krävs en minskning av cykeltiderna utan att kompromissa med produktkvaliteten, förklarar Sachin Pimpalnerkar, chef för förnybar energi vid Sandviks globala teknikgrupp.

Med detta i åtanke har Dormer Pramet utvecklat en sintringsprocess där cykeltiden för processen reducerats med näst intill 100 minuter. Detta i sin tur har lett till att Sandvik kan producera fler delar till lägre energimängd.

För att uppnå denna minskning arbetade Dormer Pramet-ingenjörer i nära samarbete med forsknings- och utvecklingsspecialister från Sandvik Materials Technology i Pune, Indien för att utforma om gasflödet som passerar genom sintringsugnarna.

Ett annat energikrävande moment i tillverkningen av verktyg är CVD-beläggningen, där verktygen placeras i en kammare med gaser där temperaturen uppgår till 950-1 100 grader. Höga temperaturer är enligt Sandvik nyckeln till en effektiv CVD-beläggning, men att upprätthålla temperaturerna är en energikrävande process.

För att hålla temperaturerna men samtidigt minska den energi som går åt, har Dormer Pramet implementerat en teknik där en ny isolering läggs till på ugnens beläggning. Den här metoden har hjälpt Sandvik att korta cykeltiderna, och detta beräknas minska koldioxidutsläppen med 25 ton per år.

Sammantaget beräknas Dromer Pramets två åtgärder ha minskat de årliga koldioxidutsläppen med 40 ton, samtidigt som företaget sparar cirka 2,4 miljoner kronor per år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.141