23948sdkhjf

Arbetslösheten fortsätter öka – utvinning av mineraler klarar sig bäst

I maj rapporterade Unionen att arbetslösheten kunde nå 12 procent av Sveriges befolkning till hösten. Nu rapporterar arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökat ytterliggare, och att 9,2 procent av Sveriges befolkning nu är arbetslösa.

Arbetslösheten stiger och nu är 478 849 personer arbetslösa, vilket motsvarar 9,2 procent. Bara under vecka 31 skrev 7 300 nya personer in sig som arbetslösa.

Värst drabbade är de unga. Av de nya arbetslösa var 2 466 ungdomar i åldern 18–24 år. Arbetslösheten bland ungdomar uppgår nu till 72 833 personer, vilket motsvarar 13,4 procent av åldersgruppen.

Totalt har nu 92 715 personer varslats sedan början av mars.

En av de näringsgrenar som klarat sig bäst är ”utvinning av mineraler”. Där har fortfarande ingen person varslats enligt Arbetsförmedlingens statistik. Inom tillverkningsindustrin däremot har ett stort antal drabbats.

I april varslades 4 717 personer och i maj varslades 1 715 peroner. I juni ökade antalet varslade igen och 3 877 personer blev av med sitt jobb. Under sommarmånaden juli varslades 229 personer.

Arbetsförmedlingen tror precis som Uniounen att arbetslösheten kommer fortsätta öka under hösten, men tror till skillnad från Unionen att arbetslösheten kommer toppa först i början av 2021, och då ligga på 11,4 procent.

När det gäller tillverkningsindustrin har Arbetsförmedlingen dock sett en del positiva indikationer från arbetsgivarna.

– Det vilar fortfarande en väldigt stor osäkerhet kring det fortsatta loppet, men vi har noterat att det finns vissa indikationer som signalerar att den här negativa trenden vad gäller industriarbetsgivarnas förväntningar på kommande produktionsmånader, åtminstone tycks ha bottnat, säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till Metal Supply.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078