23948sdkhjf

Kanthals värmeugnar gör aluminium miljövänligare

För att göra aluminium- och stålproduktioner mer miljövänliga ska Kanthals elektriska värmeugnar kunna hjälpa till. Detta eftersom ugnarna drivs av el vilket reducerar behovet av fossila ämnen. Dessutom ska energiförbrukningen kunna minskas.

Läs också: Sandvik bildar nytt affärsområde

Att använda sig av aluminium är i många fall en del av företagens strategi att försöka minska sina utsläpp. Exempelvis är aluminiumbilar lättare än de som är tillverkade av stål, vilket minskar bränsleförbrukningen. Aluminium är också lätt att återvinna, vilket ytterligare förstärker potentialen som en grön resurs.

Vid en förvärmningsstation krävs det dock att anoder, stora kolblock som leder elektricitet under aluminiumreduktionsprocessen, värms upp från 0 grader till 100 på mindre än en minut. På grund av detta spelar ugnarna en avgörande roll för aluminiumproduktionen, och vanligtvis drivs ugnarna som levererar dessa temperaturer av fossila bränslen.

För att stödja aluminium som en grön resurs vore det därför en fördel om ugnarna drevs av något annat än fossila bränslen.

För att hjälpa företag att börja processen med att byta från fossila bränslen till eldrivna ugnar, och för att hjälpa dem nå sina egna hållbarhetsmål har Kanthal utvecklat en tjänsteportfölj som innehåller en anpassad utvärderingstjänst på plats. Kanthal producerar elektriska värmesystem designade för en rad industriella uppvärmningsapplikationer, inklusive aluminium- och stålbearbetning.

Tjänsten tillhandahåller beräkningsmodeller, rapporter och rekommendationer för att identifiera den bästa elektriska ugnen för varje specifikt fall, och enligt Kanthal ska de elektriska ugnarna även ha visat sig ge minskningar av energiförbrukningen jämfört med gasvärmda system.

Kanthal har dessutom spårat hur mycket koldioxidbesparingar de elektriska ugnarna har genererat, och totalt ska de hittills ha sparat hundratals miljoner kilo.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078