23948sdkhjf

Rio Tinto hotar att stänga aluminiumsmältverk

Nu hotar Rio Tinto att stänga aluminiumsmältverket ISAL på Island. Detta på grund av deras åsikt att ISAL:s kraftleverantör bedriver ett konkurrensbegränsande beteende.

Förra veckan lämnade Rio Tinto in ett klagomål till den isländska konkurrensmyndigheten ICA om att ISAL:s kraftleverantör Landvirkjun bedriver konkurrensbegränsande beteende. Bland annat ska Landvirkjun använda sig av diskriminerande prissättningsmetoder och kontrakt som gör att smältverksanläggningen inte kan köpa sin el någon annan stans.

För att rädda anläggningen och de 500 medarbetarna som jobbar på smältverket, ska Rio Tinto ha gjort flera ansträngningar för att få fram en prissättning som fungerar för att amältverket ska kunna fortsätta vara i drift. Trots detta ska Landvirksjun stått fast vid att inte ändra priset.

På grund av detta hotar Rio Tinto nu att stänga anläggningen.

– Landsvirkjuns missbruk av sin dominerande ställning på den isländska energimarknaden måste åtgärdas, annars riskerar Island att förlora stora exportindustrier så som ISAL. Vi kan inte fortsätta producera aluminium på Island om kraftprissystemet inte är öppet, rättvist och internationellt konkurrenskraftigt, säger Rio Tinto Aluminiums vd Alf Barrios till Aluminium Insider.

Enligt Aluminium Insider kommer cirka 6 procent av Rio Tintos årliga aluminiumproduktion från ISAL.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.097