23948sdkhjf

Materialet som minskar vikten med 50 procent

Sedan 2013 har det strategiska innovationsprogrammet (SIP) LIGHTer startat 84 forskningsprojekt med fokus på lättvikt. I ett av projekten, HPMM2, har en materialmodell utvecklats för att utföra genomförbarhetsanalyser av ett sandwichmaterial med hög precision.

Läs också: Nu skalar de upp – satsar på en massmarknad

Materialmodellen ska fånga de specifika egenskaper som möjliggör formningssimulering av sandwichmaterial med metallytor och öppen kärna.

Simuleringen ska vara lämplig att använda både vid utveckling av nya produkter och nya materialkonfigurationer för andra tillämpningar, och simuleringen ska även kunna bidra till kortare utvecklingstid och reducerade kostnader.

Genom effektiv simulering kan produktutveckling göras effektivare med starkt reducerat behov av tester och prototypserier, säger Bengt Nilsson, vd på Lamera AB som medverkat i projektet.

Den typ av sandwichmaterial som Lamera har utvecklat, Hybrix™, ska göra att man kan minska vikten med mer än 50 procent.

Läs också: Nu byter de namn till Swedish Mining Innovation

När forskare, ingenjörer, forskningschefer, entreprenörer och doktorander alla arbetar branschöverskridande för att utveckla lättviktsteknologier, så skapar vi industriell konkurrenskraft och en hållbar framtid, säger Cecilia Ramberg, verksamhetsledare för SIP LIGHTer.

Förutom Lamera har även KTH, TechROi Engineering AB, IMPETUS Afea AB och Viskadalens Produktion AB varit med i projektet.


Foto: Lamera

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125