23948sdkhjf

Protest planeras i Kallak

Enligt organisationen Kolonierna kan Beowulf planera att börja provborra i Kallak i höst. Det är något som inte tagits emot väl av organisationen, och nu planerar de därför en protest i augusti.

Under flera år har gruvbolaget Beowulf väntat på besked om de får påbörja gruvbrytning i Kallak (Gallok på samiska), utan något svar, och enligt SVT låg det i februari på Beowulfs bord att stämma regeringen. Det var dock något som de vid ett styrelsemöte bestämde sig för att inte göra.

I en intervju den 17e juni med Proactive uttrycker Beowulfs vd Kurt Budge att processen pågått alldeles för länge men att de inte kommer lämna sina planer för Svenska Kallak ännu.

– Jag kommer inte ge upp. Saker och ting kommer att hända i Kallak, vi pressar fortfarande på svenska regeringen och om vi kommer få ett nej borde vi ha fått det för fem år sedan. Det är politiken som förstör för oss, inte vår ansökan, säger Kurt i intervjun.

Organisationen Kolonierna har nu snappat upp från en obekräftad källa att Beowulf kan komma att börja provborra efter järnmalm redan till hösten, något som inte tagits emot väl av organisationen.

De stora bergs-ätarna på Beowulf är hungriga och vill provborra efter lite järnmalm (igen!). Än så länge har vi inte fått reda på när, men någon gång i augusti verkar det som, skriver Kolonierna i ett inlägg på sin hemsida.

Inlägget är även en inbjudan till en protest, och än så länge har flera hoppat på tåget. Dessutom har Facebooksidan Gruvfritt Jokkmokk delat nyheten, och även där är engagemanget stort.

Om Kolonierna har rätt och någon protest kommer arrangeras återstår att se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079