23948sdkhjf

Höganäs varslar och stoppar produktionen

Metallpulver-tillverkaren Höganäs varslar 100 tjänster globalt, varav 25 berör företagets svenska verksamhet i Höganäs. Som en följd av coronapandemin kommer dessutom produktionen att stoppas under sommaren, något som gjort hundratals sommarjobbare arbetslösa.

Varslet på 100 personer är en del i ett besparingsprogram som startades redan i höstas.

Det är framförallt försäljning, administration, forskning och utveckling som berörs, och varslet berör inte produktionen, säger Ulrika Rask-Lindholm till Metal Supply.

De senaste åren har stora förändringar skett inomHöganäs huvudmarknad, bilindustrin, och mindre motorer och bilpooler är några exempel på förutsättningar som påverkar företaget.

– För att stärka vår konkurrenskraft och förmåga att investera i viktiga områden behöver vi nu se över vår kostnadskostym. Vi behöver också ställa om viss kompetens, för att bygga en stark plattform för vårt framtida Höganäs, säger företagets vd Fredrik Emilson.

Förutom varslet stoppas även produktionen i både Halmstad och Höganäs under juli, som en direkt följd av coronapandemin. Det är något som gjort att de sommarjobbare som anställts inför sommaren inte längre får något jobb.

Hur många sommarjobbare hade ni anställt?

– Jag har inte den exakta siffran för i år men det brukar vara ett hundratal sommarjobbare i Höganäs. Nu försöker vi ta oss igenom sommaren och anpassa vår produktion till den låga efterfrågan, så hoppas vi att hjulen börjar snurra igen efter sommaren, säger Ulrika.

Finns det risk för ytterligare varsel framöver som följd av coronan?

Det är jättesvårt att säga vad som kommer ske i framtiden, det här är ju en situation ingen av oss har varit i tidigare. Vi en dag i taget och nu har vi planeringshorisonten till slutet av juli, vi kommer tillbaka igen och startar vår produktion, säger Ulrika.

Förhandlingarna mellan företaget och de lokala facken har startat och kommit en bit på väg, men befinner sig fortfarande i ett tidigt stadie.

Med respekt för de medarbetare som berörs av varslet är vår ambition att genomföra den här processen så snabbt som möjligt, avslutar Fredrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125