23948sdkhjf

Smaken på grundvattnet avslöjar värdefulla fynd

Genom att använda sig av vissa instrument går det att smaka på geologin som visst grundvatten varit i kontakt med, och på så sätt kan det gå att lokalisera vart värdefulla malmfynd finns.

Läs också: Mineralutvinning för ökad elproduktion

CSIRO-forskaren Nathan Reid har lett ett team av forskare som analyserat prover av grundvatten från Capricorn-regionen i Västra Australien, där lagrar av sediment och väderbildning tros dölja potentiella malmavlagringar från sikten.

Där upptäckte forskarna en förändrad vattenkemi kring kända avlagringar av guld, uran och andra mineraler. Där hade kontakt med malmsystemen lämnat distinkta spår i vattnet.

– Grundvatten tränger igenom genom att täcka sediment och interagerar direkt med berggrunden. När de underliggande stenarna innehåller en värdefull malmavlagring sträcker sig den kemiska smaken på den mineraliseringen mycket längre än den koncentrerade mineraliseringen i sig, precis som en tesked salt kan få ett helt glas vatten att smaka salt, förklarar Nathan Reid.

Platserna med förändrad vattenkemi ska kunna hjälpa geologer att identifiera områden där andra malmfyndigheter fortfarande kan ligga dolda under ytan, och hjälpa till att fokusera mineralutforskningen till rätt områden. Detta genom att ta prover på vattnet.

Läs också: Nu förenklas tillverkningen av elektronikmaterial

– Genom att ta prov på dessa vatten kan våra instrument i huvudsak smaka på den geologi de har kommit i kontakt med, fortsätter Nathan.

Resultaten från CSIRO-forskarnas forskning publicerades i MRIWA-rapporten M0436.

– Det innovativa arbetet i detta projekt kommer att spela en viktig roll för gruvindustrin, och vi förväntar oss att denna strategi för mineralutforskning kommer att stimulera förnyat intresse i många liknande områden i västra Australien, säger Nicole Roocke, vd för MRIWA.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094