23948sdkhjf

Tufft – men AC Floby blickar framåt

Falköpingsföretaget AC Floby är ett av alla de företag som drabbats av Coronakrisen. Enligt Fordonskomponentgruppen FKG kan de dock, tack vare en ny stor order, höja sin horisont och blicka fram mot 2029.

AC Floby är en av Falköpings största arbetsgivare och har sedan 1957 tillverkat produkter åt fordonsindustrin. Bland annat publicerar de bromsskivor, vevstakar och hjulnav.

Givetvis är det omöjligt att förutse vad som kommer att hända och alla tidigare prognoser är omkullkastade, men jag tror att det är viktigt att ha mod och våga ta snabba beslut och agera, säger Magnus Johansson, marknads- och försäljningschef på AC Floby, till FKG.

Coronakrisen har drabbat företagets affär i båda ändarna eftersom både kundernas order och leveranserna av råmaterial stängts av.

Hur ser läget för er ut just nu?
– Vi har inte drabbats när det gäller smittade medarbetare så vi skulle kunnat producera som vanligt om vi hade haft material och orderingång men omsättningen har sjunkit kraftigt under mars och april. Vi har dock lyckats hålla igång verksamheten till 40 procent eftersom vi har en del eftermarknadsartiklar som vi fortfarande kan producera.

Vad har ni gjort för insatser för att klara er igenom Coronakrisen?
– Vi har tvingats att använda de verktyg som staten erbjuder med korttidspermittering och skattelättnad. Vi arbetar ständigt med effektiviseringar och gjorde en förändring redan i höstas då vi la ett varsel utifrån prognoserna för 2020 som inte var kopplat till Corona. Vi jobbar också ständigt med att ta fram nya produkter och har till exempel utvecklat bromsskivor i aluminiumkomposit till elbilar. Där ser vi ett annat användarmönster och bromsskivorna slits inte på samma sätt vilket medför att man istället problem med rost vilket gör aluminium till ett bättre alternativ.

Hur ser ni på framtiden?
– Det är tufft och mycket beror på vad som händer nu när våra kunder börjar öppna upp och återstarta. Risken är att volymerna blir lägre vilket kommer att påverka oss även längre fram i höst. Men vi tror så klart på en återhämtning av marknaden även om det är en svår sits med osäkra siffror och prognoser vilket gör att man inte vet hur man ska bemanna och vad man vågar investera. Tack vare en ny stor order som vi fick precis innan Coronakrisen så kan vi ändå blicka längre fram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11