23948sdkhjf

Exklusiv intervju med Bolidens vd

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

Vi har gjort en intervju med Mikael Staffas, vd och koncernchef för Boliden och talat om allt från expansionsplaner till tekniker för framtidens gruva. Han är vd:n som vet att världen aldrig står still.

För snart två år sedan tog han över som vd för en verksamhet som sysselsätter cirka 6000 personer i norra Europa och arbetar med helheten från prospektering och brytning av malm till produktion och leverans av metall. Vi har fått en exklusiv intervju med Mikael Staffas, vd och koncernchef för Boliden.

Läs också: Stora kostnader för Boliden efter branden

Vi har haft två väldigt bra år och det beror på att vi haft höga halter i våra gruvor samtidigt som det har varit hyfsade priser på världsmarknaden. Det har varit en spännande utveckling där vi haft flera stora expansionsprojekt på gång som nu börjar närma sig slutet.

Sista kvartalet 2019 visade något lägre resultat än tidigare kvartal, en nedgång som enligt Mikael bland annat berodde på strejk i Finland men även att halterna i malmen nu kommer in i en period med lägre nivåer.

Vi tyckte själva att det var ett bra kvartal men det var en och annan som hade hoppats att vi skulle göra någon form av reptrick och fortsätta bryta halter över snittet i vår malmbas.

Förra året investerade bolaget 8,8 miljarder kronor, mer än hälften av detta gick till pågående expansionsprojekt bland annat vid gruvorna i Aitik, Garpenberg och vid finska Kevitsa där de producerade volymerna ska öka 20-25 procent per anläggning. Även kopparsmältverken i Rönnskär och finska Harjavalta ska utöka sin kapacitet.

Läs också: Gruvjättens fabriksbyggnad utrymd efter brand

Boliden vill utöka brytningen i Aitik. Foto: Boliden

Ett litet hack i det framgångsrika arbetet är ett beslut nyligen från Mark- och miljööverdomstolen som handlar om klassificering av den järnsand som produceras vid Rönnskärsverken. Bolaget anser att järnsanden är en biprodukt och vill använda materialet för att skapa ny industrimark att expandera på men domstolen har beslutat att materialet ska klassas som avfall vilket ställer till problem.

Antingen kan vi inte få ekonomi i att bygga ut Rönnskär alls. Alternativt kanske vi kan räkna hem det i alla fall men då deponera järnsanden och i stället spränga fram friskt material från en bergtäkt, förklarar Mikael.

Drygt 4 miljarder av investeringarna var underhållsinvesteringar. Begreppet underhållsinvesteringar i gruvbranschen är lite vidare än i andra branscher och innefattar förutom underhåll av maskiner även till exempel höjning av gruvdammar eller att ta bort gråberg i dagbrotten.

Läs också: Drillcon och Boliden tecknar borrkontrakt

Hur 2020 kommer att se ut ekonomiskt vill han inte sia om då det finns många osäkerhetsfaktorer som coronavirus och brexit. Han menar dock att bolaget är väl rustat för att möta svängningar i metallpriser.

Boliden kommer ha ett starkt år där vi kommer att producera bra, men vi är inne i en period där vi får lägre halter i våra gruvor men det är enligt plan, säger han.

Det är inte bara ekonomin som gör att Mikael tyckte att 2019 var ett bra år, han lyfter också gärna det faktum att Boliden under året hade den lägsta olycksfallsfrekvensen någonsin.

Vi försöker mer och mer komma ifrån regler och förhållningsorder och komma till en kultur där människor beter sig på ett säkert sätt.

Läs också: Boliden: Lägre resultat men smältverken går bra

Utöver pågående expansionsprojekt finns också ett antal projekt som är i planeringsstadiet. Det minsta är Rävliden som är en expansion av nuvarande Kristinebergsgruvan. Ett något större projekt är Tara Deep som är en ny mineralisering i närheten av Taragruvan på Irland. Blir det projektet lyckat kan det innebära att Taragruvan lever kvar långt in i framtiden.

Ett beslut ligger kanske fyra år framåt och produktion kanske sju till åtta år bort i tiden.

Slutligen finns det största och mest osäkra projektet, det är en kopparfyndighet i Laver i Norrbotten. Enligt Mikael har den potential att bli en lika stor gruva som Aitik, där det 2018 anrikades drygt 38 miljoner ton malm till metallkoncentrat. Det är dock mycket långt fram i tiden, än har de varken fått bearbetningskoncession eller miljötillstånd.

För att kunna utvecklas deltar Boliden i en rad olika forskningsprojekt.

Läs också: Bolidenanställda erbjuds tjänstledigt för att hjälpa vården

Vi ska vara bäst i världen på att vara värd för andra att jobba med sina forskningspengar hos oss.

Just nu pågår bland annat samarbete med Ericsson för att utveckla 5G-tekniken för gruvor och ABB som arbetar med elektrifiering av gruvtransporterna. Tillsammans med Vattenfall testar Boliden Bergsöe i Landskrona en container med batterier som dels kan hjälpa Vattenfall få balans i elnäten, dels kan fungera som extra backup för Boliden.

En del av de tekniker Boliden testar är sådant som kommer bli framtiden för hela gruvbranschen. Utöver ovanstående nämner Mikael också användning av drönare för inspektion av gruvschakt istället för att använda hisskorgar eller selar för att sänka ned underhållspersonalen. En annan viktig framtidsfråga för gruvbranschen är elektrifiering. Fasta installationer, som till exempel krossar, är till största delen redan elektrifierade. Fokus är nu istället transporter där Boliden investerar i en el-trolley både i Aitik och Kevitsa. Det handlar inte om batteridrift utan att elektrifiera vissa transportsträckor ungefär som trådbussar.

Ett annat område som blir allt viktigare är att konsumenterna som köper en ny mobil vill veta var metallerna har sitt ursprung och därför kommer blockkedjetekniken att bli viktig för gruvnäringen.

Fjärrstyrning är något Mikael Staffas tror på. Här ett exempel från bolagets gruva i Garpenberg. Foto: Boliden

Det finns också utmaningar för gruvbranschen i stort och Mikael nämner särskilt tillståndsprocessen för att få miljötillstånd.

Vi kan konstatera att tillståndsprövningen har blivit jättesvår. Det handlar mindre om miljö och mer om politik.

Många tänker att detta är ett problem specifikt för Sverige men det håller inte Mikael helt med om.

Mina kollegor hos de stora kanadensiska gruvföretagen säger också att det är en utveckling som går åt fel håll.

Andra utmaningar han ser för branschen är att kunderna köper in metaller från andra delar av världen då det är billigare, bland annat på grund av att EU:s handel med utsläppsrätter. Det samtidigt som Mikael menar att metallerna kan produceras mer hållbart i Europa med bättre arbetarskydd och lägre utsläpp. Han tycker det är viktigt att de som arbetar med klimatfrågan förstår att många klimatlösningar kräver metaller som produceras.

Vi ska jobba med återvinning men utan nya metaller in i systemet går det inte. Man skulle kunna ta de här metallerna var som helst i världen men vi gör det bättre i Europa.

Mikael menar att de utmaningar som finns är hanterbara och att gruvor kommer spela en mycket viktig roll för framtidens samhälle och han hoppas att Boliden kan bidra till detta.

Vi är duktiga på det vi gör, det betyder inte att vi är färdiga på något sätt utan vi ska fortsätta och bli ännu bättre. Världen står aldrig stilla men vi har en bra utgångspunkt att jobba från.

Fakta Mikael Staffas

BEFATTNING: Vd och koncernchef för Boliden sedan 2018

KARRIÄR: Mikael är civilingenjör i teknisk fysik från KTH och har en magisterexamen i företagsekonomi från Insead i Frankrike. Han har bland annat varit CFO vid Södra Skogsägarna samt partner på McKinsey & Co. Sedan 2011 är han anställd och medlem av koncernledningen i Boliden, först som CFO och 2015 som direktör för affärsområde Gruvor.

FAMILJ: Gift och tre utflugna barn.

FRITIDSINTRESSEN: Att utöva olika typer av sport allt från Vasaloppet till orientering. Tycker också om historia och att läsa.

Håll dig uppdaterad med Metal Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Rekordhöga kopparhalter funna i Kiruna

Nytt material kan spara miljoner för rymdindustrin

720 på SSAB permitteras tre veckor i juli

SKF tillkännager förändringar i koncernledningen

Industrikoncernen flyttar sin produktion

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut 10.00 varje dag, måndag och torsdag även 14.00.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Alumeco flyttar till nya lokaler

Spännande aluminiumuppdrag för högskolan

SSAB: Industrin drar igång igen

Titanoxid kan skydda mot coronaviruset

Fler män än kvinnor är positiva till gruvor

Protest planeras i Kallak

LKAB tillbakavisar coronaanklagelser

Gruvbolag i blåsväder efter att ha sprängt helig plats

Gjuteriet varslar halva arbetsstyrkan efter brand

Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringen

Egen vätgasanläggning ska driva Celsas valsugn

Bättre återvinning av tunga metaller

Mekano AB förvärvar konkursbo

Railcare kör malm åt LKAB

Sandvik förvärvar stor stålverksamhet

Ny plattform för grön aluminium

NSK sparar 31 miljoner åt stålverk

Sommarhälsning från redaktionen

Både bra och dåliga besked för LKAB

Först i Norden med Svanenmärkta stålräcken

Ska framtidssäkra götvalsverket

Stålproduktionens utveckling i maj

Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin

Modell XL av robottillbehöret är här

Nu skalar de upp – satsar på en massmarknad

Nya 3d-materialet ökar valmöjligheterna

Ny produktionslinje hos Lindab Steel

Dalform investerar i panelbockning

LKAB fortfarande hårt drabbat efter skalvet

Nu byter de namn till Swedish Mining Innovation

Se alla Företagens egna nyheter

Safe Control öppettider under sommaren

AP&T producerar skyddsförkläden för vårdpersonal tillsammans

En återfödelse i innovationens namn

Automatisera mera

Skyltar och Dekaler

Spara kostnader, vikt och C02 med tjockleksoptimerad profil

ZL3/ZL6 – Animation av effektiviserande flerstegsejektorer

ZEISS Innovation Rocks - Join us every week!

Växer i takt med efterfrågan

Att snabbt hitta en ny ordning under en kris

Har ditt vattenverk problem med kondens och mögel?

Safe Control utökar sin ackreditering med två metoder

Printade Skyltar

Bockning av innovativa, rullformade specialprofiler

norelem styr vidare med ny modulär precisionspositionsserie

Rullformning för bättre produkter och effektivare produktion

Självsugande centrifugalpump för industrier

I lödningsprocesser bildas stora mängder lödrök

Efter flytten står Elektroautomatik med fyllda lokaler

Ett flexibelt profilsystem i aluminium

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Ökat kapacitetsbehov för stansade detaljer hos Swegon

Behöver ni blästra stora produkter?

44 ton tunga tvättmaskiner till Scania

LPKF S64 för in-house PCB prototyping applikationer

Tipsa en kollega

0.189