23948sdkhjf

Klimatsmart gjutning hos Norrlandsgjuteriet

Med en elanvändning på över 3 700 000 kWh per år, vill Norrlandsgjuteriet i Robertfors satsa på en klimatsmart framtid, och har nu fått stöd från Energimyndigheten.

Gjutning av järn är en energiintensiv process, och för Norrlandsgjuteriet som har en elanvändning på över 3 700 000 kWh per år, är det av vikt att löpande arbeta med att minimera energianvändningen och sitt klimatavtryck.

För att ta reda på hur energin kan tas tillvara ännu bättre, har Norrlandsgjuteriet fått stöd från Energimyndigheten för att utreda hur spillvärme från gjuteriprocessen kan tas omhand. Stödet kommer att täcka 70 procent av kostnaden.

Vi jagar, som alla andra företag, kostnader, och den billigaste energin är den man inte förbrukar. Det är också onödigt att förbruka mer än vad som verkligen behövs, säger Peter Göttfert, vd på Norrlandsgjuteriet.

Gjuteriet ser resultat från att utbilda personalen i energifrågor, och genom att investera i energieffektiviseringsåtgärder har de sänkt sin energiförbrukning genom åren. Detta trots att verksamheten vuxit.

Norrlandsgjuteriet etablerades 1756 och är Västerbottens äldsta företag. Gjuteriet levererar gjutning av pump- hydraulik- och maskingods i gråjärn och segjärn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094