23948sdkhjf

FM Mattsson investerar

FM Mattsson har köpt en DMG MORI DMC 1150 V. På verktygsavdelningen har företaget haft NC-maskiner från DMG MORI under de senaste 30 åren och de upplever en mycket bra nivå på kvalitet och service. Valmöjligheterna och utbudet är stort vilket gör att man lätt kan hitta rätt maskin.

I den här maskinen har de styrsystem från Siemens och i de tidigare maskinerna har de Heidenhain, så även där finns olika möjligheter.

I den nya maskinen från DMG MORI kommer företaget främst att tillverka formverktyg. Maskinen har ett tillräckligt stort arbetsområde för att de ska kunna fräsa båda verktygshalvorna av ett gjutverktyg i en CAM-beredning.

På det sättet tjänar de tid och slipper operatörsinsatser med ämnesbyten för att hålla maskinen igång under obemannade tider. Spindelvalet i maskinen möjliggör även att de klarar dagens toleranser och krav på fina ytor, vilket gör den 3-axliga maskinen med hög kapacitet till det perfekta komplementet till befintliga 5-axliga maskiner.

Totalt sett öppnar detta upp för kortare leveranstider internt och fler möjliga externa samarbeten.

Företaget FM Mattsson grundades 1865 av Frost Mats Mattsson som var mässingsgjutare. I dagens företag ingår förutom de gamla varumärkena FM Mattsson och Mora Armatur även danska Damixa och nederländska Hot Bath som förvärvats under senare tid.

På FM Mattssons verktygsavdelning arbetar idag 24 medarbetare, fördelat på verktygsmakare, verktygskonstruktörer och förrådspersonal.

Mestadels slipar de skärande specialverktyg och fräser formverktyg som legoarbeten, och det är inom dessa områden de har erfarenhet på avdelningen. Detta återspeglas även i företagets investeringar.

Produktionen i Mora innehåller fortfarande idag samtliga bearbetningsprocesser som förädlar mässingen som företaget en gång grundades från: gjutning, skärande bearbetning av gjutgods och stångmaterial, smärgling, polering, lödning och rörbockning, ytbehandling och montering.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.079