23948sdkhjf

Haldex anmäler största aktieägaren till EU-kommissionen

Haldex anmäler sin största aktieägare, tyska bromssystemtillverkaren Knorr-Bremse, till EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrens samt till den brasilianska konkurrensmyndigheten.

Klagomålet rör Knorr-Bremses aktieinnehav i Haldex och dess skadliga effekter på konkurrensen på bromsmarknaden.

– Det kan verka märkligt att ett bolag har åsikter om vem deras största aktieägare är, men vi kan konstatera att vår nuvarande ägarstruktur försvårar för oss att driva och introducera innovativa lösningar inom bromssystembranschen. Även potentiella investerare är skeptiska till att engagera sig i Haldex på grund av vår största ägare. Vi tror därmed att situationen snedvrider konkurrensen i branschen, säger styrelseordförande Jörgen Durban, enligt ett pressmeddelande.

Haldex har haft en komplicerad ägarsituation sedan budstriden 2016, då tyska ZF Group och Knorr-Bremse som båda är aktiva inom lastbilskomponentbranschen, blev Haldex två största aktieägare.

Efter att ZF Group våren 2019 aviserat att man avsåg att förvärva Wabco, en av Haldex konkurrenter, gjorde Haldex en anmälan som fick EU-kommissionen att reagera.

Under tiden den officiella EU-utredningen pågick om huruvida ZF Group av konkurrensskäl först måste göra sig av med innehavet i Haldex innan ett förvärv av Wabco kunde genomföras, sålde bolaget i oktober 2019 sin andel på drygt 20 procent av aktierna.

Haldex tar nu nästa steg och anmäler Knorr-Bremse till EU-kommissionen för att få avgjort om dess största aktieägares intressen är förenliga med europeisk konkurrenslagstiftning. Utöver att vara bolagets största ägare är Knorr-Bremse nämligen också Haldex största konkurrent, med en dominerande ställning på marknaden.

Paradoxalt nog har ägarfrågan blivit ännu viktigare sedan september då ZF Group sålde sitt innehav i Haldex.

Branschen är mitt uppe i ett paradigmskifte där den klassiska kund-leverantörersrollen ersätts av strategiska partnerskap. Bakgrunden till skiftet är att autonomi och elektrifiering blivit centrala framtidsfaktorer i lastbilsbranschen och därmed har behovet av nya och innovativa lösningar snabbt ökat.

– Haldex diskuterar ofta sådana samarbeten med ledande industriella aktörer, men samtalen bromsas av att en av våra konkurrenter även är största aktieägare. Tyvärr stannar problemet inte där. Den nuvarande situationen pressar också ned vår aktiekurs, vilket resulterar i en lägre värdering. Följaktligen blir det dyrare för Haldex att locka till sig investeringar och lansera nya innovativa produkter, säger Jörgen Durban.

Haldex vill inte spekulera i hur EU-kommissionen kommer att hantera anmälan, men tror samtidigt att det finns ett antal starka skäl till att klagomålet kommer att hörsammas.

Inte minst det faktum att bromsmarknaden för tunga lastbilar och släpvagnar är koncentrerad till ett fåtal aktörer och att Knorr-Bremses har en helt dominerande ställning på flera av dessa marknader.

– Om EU-kommissionen kommer till samma slutsats som finansmarknaden, nämligen att Knorr-Bremses ägande främst är ett sätt att påverka Haldex utvecklingsmöjligheter negativt, bör kommissionen med stöd av den europeiska konkurrenslagstiftningen vidta åtgärder, säger Jörgen Durban.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109