23948sdkhjf

EU-parlamentariker besökte GKN Aerospace

Fredagen den 17 januari besöktes GKN Aerospace i Trollhättan av Jörgen Warborn som är en av Moderaternas EU-parlamentariker samt oppositionsrådet i Trollhättan Peter Eriksson (M).

Under mötet diskuterades utvecklingen inom EU och förutsättningar för handel och företagande med GKN:s globala chef för affärsområdet Engines Joakim Andersson.

Besökarna bjöds på en inblick i GKN:s verksamhet, förutsättningar och utmaningar, inte minst hur centralt EU:s forskningsprogram för ett klimatvänligt flyg, Clean Sky, är för företagets affärer.

GKN är det svenska företag som under 2018 hade mest beviljade medel från EU:s forskningsprogram Horizon 2020 varför EU-frågorna är väldigt viktiga för GKN.

Genom Clean Sky har GKN fått möjlighet att demonstrera ny teknik i kompletta motortester tillsammans med de stora globala motortillverkarna, vilket skapat förutsättningar för långsiktiga kommersiella samarbeten.

Clean Sky-programmen har också involverat ett flertal underleverantörer, vilka lyckats certifiera sig som aerospace-leverantörer, samt universitet, högskolor och institut.

Ett av huvudresultaten av Clean Sky 1 är att man demonstrerat teknik som när den införs i de globala flygplansflottorna skulle kunna minska koldioxidutsläppen från flyget med 32 procent.

Det händer just nu mycket inom EU som är av stort intresse för GKN och de svenska EU-parlamentarikerna som Jörgen Warborn har genom sitt arbete stor påverkan på de satsningar som görs av EU.

Både EU-kommissionen och EU-parlamentet är nyvalda och förhandlingar pågår om budget och prioriteringar för nästa ramperiod från 2021 till 2026.

Den allra viktigaste frågan för GKN är att det etableras ett nytt partnerskapsprogram för flygforskning som går under arbetsnamnet Clean Aviation så att verksamheten från Clean Sky får möjlighet att fortsätta att utvecklas.

Flyget behöver ställas om för att möta klimatmålen och utvecklingen av nya effektivare flygmotorer är en av de viktigaste delarna i detta.

Andra stora frågor i EU är inrättandet av en ny europeisk försvarsfond EDF samt att EU ökar sitt inflytande på rymdområdet. Bland annat inrättas ett nytt direktorat för försvarsindustri och rymd inom EU-kommissionen.

Andra omvärldsfrågor som diskuterades med Jörgen är det svenska innovationsklimatet, konsekvenser av Brexit och risker kopplade till ett eventuellt handelskrig mellan USA och EU.

Inom EU-parlamentet arbetar Jörgen med flera av de frågor som är absolut viktigast för svenska företagare såsom frihandel, regelförenklingar och konkurrenskraft, varför GKN ser mycket positivt på att han besöker dem för att få en bättre förståelse för GKN:s utmaningar.

Jörgen har innan han blev vald till EU-parlamentet både suttit i Riksdagen och varit kommunalråd i Varberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.737