23948sdkhjf

Vattenfall tecknar avtal om vindkraftsproduktion

Vattenfall och TuuliWatti, Finlands största producent av vindkraft, har tecknat ett femårigt avtal om energitjänster som omfattar TuuliWattis hela vindkraftsproduktion i Finland.

Vattenfall ansvarar från och med 1 januari 2020 för prognostisering, elhandel och balansansvar för TuuliWattis hela vindkraftsproduktion i Finland.

Det finska bolaget har för närvarande en installerad kapacitet på 441 MW och elproduktion år 2019 på 1,3 TWh, vilket motsvarade 20 procent av Finlands vindkraftsproduktion.

– Avtalet med TuuliWatti är helt i linje med Vattenfalls ambition att bli en ledande leverantör av energitjänster för förnybar el till företagskunder i Europa. Detta avtal är ett viktigt steg för Vattenfall i vår ambition att etablera en storskalig verksamhet för energitjänster inom vindkraft i Norden, säger Johan Hagsten, chef för Origination inom affärsområdet Markets, enligt ett pressmeddelande.

Läs också: Batterilagret stöttar när elnätet inte räcker till

Vattenfall erbjuder ett utbud av energitjänster för producenter och stora konsumenter av förnybar el i alla nordiska och nordeuropeiska länder.

Läs också: Glädjebesked: Hybrits fullskaletest ger lyckat resultat

Härigenom hjälper Vattenfall kunderna att utnyttja fördelarna med elmarknaden genom att ta den riskprofil som kunderna vill ha.

– Vattenfall erbjöd den mest kostnadseffektiva lösningen för att hantera vår balansrisk för vindproduktion. I avtalet ingår även en nyligen färdigbyggd vindkraftspark, 'Ii Viinamäki', vilken var den första vindinvesteringen i Finland som gjordes utan statligt stöd, säger Tuomas Candelin-Palmqvist, chef för TuuliWatti.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.14